Щоб запобігти травмуванню, перед виходом із будинку натріть наждачним папером підошву, наклейте на неї лейкопластир чи гумову прокладку. Найкращими для пересування по слизькій поверхні є підошви з мікропористої чи іншої м’якої основи та без високих підборів. Людям похилого віку краще у «слизькі дні» взагалі не виходити з дому.
Але якщо потреба змусила, не соромтесь взяти палицю з гумовим наконечником або шипом. Пам’ятайте, що дві третини травм отримують при падінні люди старшого віку. Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу – небезпечні.
Аби зменшити ризик травм , треба:
- ходити не поспішаючи, ноги злегка розслабити в колінах, ступаючи на всю підошву;
- у випадку порушення рівноваги – швидко присісти, щоб утриматися на ногах;
- у момент падіння згрупуватись, напружити м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково перекотитися – від цього удар пом’якшиться;
- не тримати руки в кишенях – це збільшує можливість важчих травм, переломів;
- не ходити краєм проїжджої частини дороги – це небезпечно завжди. Небезпечні прогулянки в ожеледицю у нетверезому стані. У стані сп’яніння травми найчастіше важкі, всупереч поширеній думці, що п’яний падає завжди вдало.
Щоб уникнути небезпеки, необхідно триматись далі від будинків – ближче до середини тротуару, адже взимку велику небезпеку становлять бурульки. Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі – сприяють активному утворенню їх на покрівлях споруд (особливо старих будинків з похилим дахом) та великих деревах. Тому, пересуваючись у період танення льоду, слід бути особливо уважними, спершу необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів і вибрати найбільш безпечний маршрут руху. В жодному разі не треба заходити за будь-які огорожі поблизу будинків чи дерев, де у випадку травмування постраждалого важко помітити.
Якщо ви впали чи отримали іншу травму і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, утворилися набряки, – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, де вам нададуть своєчасну і кваліфіковану медичну допомогу.
Бережіть себе та своїх близьких! Пам’ятайте народну мудрість: «Береженого Бог береже