Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 27 серпня 2022 р. № 962 «Про затвердження модельного статуту організації водокористувачів», що була розроблена на виконання положень Закону України від 17 лютого 2022 року № 2079-ІХ «Про організацію водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель».
Модельний статут організації водокористувачів є основою для розробки та затвердження кожною організацією водокористувачів власного статуту як установчого документа.
Статут визначає правовий статус, права, обов’язки та відносини членів організації водокористувачів, порядок створення такої організації, органи управління організації водокористувачів та їх повноваження, основні напрями діяльності організації водокористувачів, порядок проведення господарської діяльності та припинення організації водокористувачів.
Крім того, модельний статут містить варіативні положення, які обиратимуться водокористувачами при створенні ними організацій водокористувачів.
Як повідомляється на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства - це сприятиме ефективному проведенню гідротехнічної меліорації на земельних ділянках сільськогосподарського призначення, які включені до території обслуговування організації.