Відповідно до Постанови КМУ від 16.08.2022 р. № 918 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції” держава запускає дві програми підтримки через Державний Аграрний Реєстр.
Перша — це виплата на гектар у розмірі 3100 грн на 1 га. Максимальний розмір — до 120 га. Немає обмежень, скільки гектар є у власності громадян, це може бути і один, і два гектари.
Друга програма — підтримка тих, хто тримає від 3-х до 100 корів. Виплата буде в розмірі 5300 грн на корову (тільки для юридичних осіб)
Підтримку зможуть отримати й особисті селянські господарства. Єдина і ключова умова — земельні ділянки мають бути зареєстровані, це ж стосується і корів.
Прийом заявок на держпідтримку розпочнеться вже з 1 вересня. Проте реєстрація на платформі вже доступна. Зареєструватися може будь-хто, для цього потрібно мати електронний підпис. Це необов’язково має бути юридична особа, може бути фізична особа-селянин. Жодних обмежень немає.
Покрокова інструкція з реєстрації та користування платформою ДАР:
Що робити після реєстрації?
Увійдіть до електронного кабінету та перевірте дані про вас:
На сайті dar.gov.ua натисніть «Увійти до кабінету».
Пройдіть аутентифікацію за допомогою кваліфікованого електронного підпису або BankID (виключно для фізосіб).
Після першого входу в Реєстр відкриється розділ Діяльність та активність. Вкажіть ваші напрями діяльності.
Завантажте статут, якщо ви реєструєтеся як юрособа.
У розділі «Персональні дані» додайте паспортні дані, дату народження і стать, основну електронну адресу та номер телефону, адресу для листування.
Перевірте ваші земельні ділянки, інформацію про які автоматично завантажується з Державного реєстру речових прав та Державного земельного кадастру. Для цього перейдіть у розділ «Земельні ділянки».
Перевірте кількість ваших тварин, інформація про яких автоматично підвантажується з Єдиного державного реєстру тварин. Для цього перейдіть у розділ Тварини.
Якщо дані про ваші земельні ділянки або тварин є некоректними, зверніться до адміністраторів реєстрів у встановленому законом порядку з вимогою виправити дані. Після оновлення даних в реєстрах інформація в ДАР оновиться автоматично.