Амброзія полинолиста – злісний карантинний бур’ян, який завдає значної шкоди сільському господарству. Розвиваючи потужну кореневу систему та велику надземну вегетативну масу, цей бур’ян дуже легко і швидко заселяє сільськогосподарські угіддя та пустирі, витісняючи місцеві види рослин. Крім того, вона містить ряд гірких речовин, які погіршують смакові якості молока і молочних продуктів при поїданні її коровами.
З середини липня починає квітнути амброзія полинолиста. Саме під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна, пилок якої згубно впливає на організм людини.
Під час цвітіння кожна рослина утворює мільярди пилкових зерен, які потім переносяться на великі відстані, викликаючи у людини важке алергічне захворювання – поліноз. У хворих набрякають слизові оболонки очей, верхніх дихальних шляхів, відчувається головний біль, з’являється нежить, задишка, приступи бронхіальної астми, сльозоточивість, погіршується зір та підвищується температура.
Алергологи стверджують, що пилок амброзії – найагресивніший алерген, який, крім алергічної реакції, здатний викликати астму. Причини такої сильної алергії на амброзію криються в амброзієвій кислоті, яка входить до складу пилку. Як тільки пилок амброзії потрапляє на шкірний покрив або слизову оболонку, починається алергічна реакція. Це найпоширеніші симптоми на амброзію, але є й інші. Наприклад, висипання на шкірі, які супроводжуються пригніченим настроєм і дратівливістю. Крім цього, можуть спостерігатися сильні головні болі, поганий сон або й безсоння, втрата нюху і смаку, знижена концентрація. Всі ці симптоми можуть свідчити про алергію на амброзію. Але зазвичай люди сприймають вищеописані симптоми за звичайну застуду і намагаються лікуватися самостійно. Алергія на амброзію – небезпечне захворювання, яке практично не піддається лікуванню. Не забувайте, як тільки перші ознаки алергії дадуть про себе знати, необхідно негайно звернутися по медичну допомогу. Лише алерголог здатний вилікувати алергію на амброзію або хоча б полегшити симптоми перебігу хвороби.
Зважаючи на суспільну значимість та надзвичайну шкодочинність Амброзії полинолистої, кожному громадянину та посадовій особі слід замислитись про природні багатства нашого краю та зробити свій внесок у їх збереження для наступних поколінь.
Власники (користувачі, балансоутримувачі) об’єктів благоустрою зобов’язані знищувати систематично і своєчасно амброзію полинолисту на прилеглих і закріплених територіях підприємств, установ та організацій усіх організаційно-правових форм, приватних житлових будинків та присадибних ділянок, а також на прилеглій до них території.
Державний фітосанітарний інспектор Ю.І.Салюк