Російські спецслужби використовують смартфон-ігри для вербування українських дітей

▪ Служба безпеки України виявила мобільний додаток, через який у користувачів в ігровій формі виманювали геолокацію та реальні фото стратегічних об’єктів.
▪ Щоб залучити дітей до підривної діяльності, агресор використовував популярну ігрову програму для смартфонів. За її умовами учасники шукають так звані “коробки” із віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші.
▪ Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, у тому числі об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів. Усю інформацію з геолокацій учасники квесту завантажують у базу ігрового додатка.
▪ При цьому доступ до адміністрування цього застосунку має підконтрольна спецслужбам рф ІТ-компанія, яка зареєстрована в одній з європейських країн і займається розповсюдженням інтерактивних платформ. Таким чином ворог “в темну”, тобто без їх відома, використовував українських дітей для збору інформації про розташування стратегічно важливих об’єктів.
▪ Зокрема, у Кіровоградській області було затримано двох підлітків, які фотографували блокпости, елеватори та транспортні шляхи на території регіону. На їхніх смартфонах був встановлений інтерактивний додаток, куди вони планували завантажити зроблені фото з прив’язкою до місцевості. Окрім того, підлітки переправляли свої віртуальні “знахідки” з координатами у месенджері Telegram.
▪ СБУ зазначає, що здійснює комплексні заходи для блокування ворожого втручання в електронні системи офіційних мобільних додатків і притягнення до відповідальності винних осіб.