Місяць тому депутати проголосували за прийняття закону 2145-IX, який визначив особливості регулювання земельних відносин на час дії воєнного стану. Зокрема, прийнято цілу низку зміну, щодо взяття і передачу в оренду земель сільгосппризначення, укладення, виконання, зміна, поновлення і припинення договорів оренди землі та набуття права оренди, суборенди земельних ділянок в Україні або окремих її місцевостях, у яких введено воєнний стан. У сьогоднішньому матеріалі Kurkul.com ми порівняли, які ключові зміни відбулись згідно з новоприйнятим законом. А також опублікували відповіді на найпоширеніші запитання щодо закону 2145-IX підготовлені експертами програми USAID із аграрного і сільського розвитку (АГРО).

ВІДПОВІДІ НА НАЙПОШИРЕНІШІ ЗАПИТАННЯ, ЯКІ СТОСУЮТЬСЯ ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК СІЛЬГОСППРИЗНАЧЕННЯ:
ЧИ МОЖНА ПЕРЕДАВАТИ В ОРЕНДУ ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ З КАДАСТРОВИМ НОМЕРОМ ТА ВИЗНАЧЕНОЮ ПЛОЩЕЮ, ЯКЩО ВОНА ПОТРЕБУЄ ЗМІНИ ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ?
Ні. Її цільове призначення можна буде мінити після відновлення роботи Державного земельного кадастру.
ЧИ МОЖНА ДІЛЯНКУ ПІД ПАСОВИЩА ЧИ СІНОЖАТЬ ПЕРЕДАВАТИ В ОРЕНДУ ПІД ВИРОЩУВАННЯ КУЛЬТУР?
Ні. Для передачі такої ділянки в оренду під ведення товарного сільськогосподарського виробництва (ТСВ) потрібно змінювати код цільового призначення. Це стане можливим лише після відновлення роботи Держземкадастру.
ЧИ МОЖУТЬ ОРГАНИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ПЕРЕДАВАТИ В ОРЕНДУ СІЛЬГОСПУГІДДЯ ІЗ ЦІЛЬОВИМ ПРИЗНАЧЕННЯМ «ДЛЯ ВЕДЕННЯ ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА»?
Згідно із Класифікацією, окремими видами цільового призначення є: код 01.01 — для ведення ТСВ; код 01.02 — для ведення фермерського господарства. Оскільки в цьому випадку потрібно змінювати цільове призначення, передача такої ЗД в оренду на підставі Закону № 2145-IX не здійснюється.
ЯК ЗАМІНИТИ В ДОКУМЕНТАХ НА ДІЛЯНКУ «ПАСОВИЩЕ» НА «РІЛЛЯ» ПРИ ПЕРЕДАЧІ ЇЇ В ОРЕНДУ ДЛЯ ВЕДЕННЯ ТСВ?
Така заміна можлива після розробки проєкт землеустрою, що забезпечують екологоекономічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь. Далі склад угідь вносять до Кадастру. Тож зміна складу ділянки наразі неможлива, допоки не відновить роботу Державний земельний кадастр.
ЧИ ДОЗВОЛЕНО ПЕРЕДАВАТИ В ОРЕНДУ НЕРОЗПОДІЛЕНІ ПАЇ?
Так. Їх оренда можлива за рішенням ради відповідної територіальної громади
ДЕ ОТРИМАТИ ВІДОМОСТІ ПРО ЗЕМЛІ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАСНОСТІ, ЯКІ Є МОЖЛИВІСТЬ ПЕРЕДАТИ В ОРЕНДУ?
До відновлення роботи Державного земельного кадастру такі відомості можна отримати у Держгеокадастрі або його територіальному органі. Сільська, селищна та міська ради теж можуть мати такі відомості.
Якщо договір оренди закінчився після 24.02.22, але до ухвалення Закону, чи подовжується він автоматично на 1 рік?
Закон № 2145-IX може застосовуватися до наявних відносин станом на 7 квітня, коли цей Закон був введений у дію. Якщо договір щодо землі припинив свою дію до цього часу, то вважається, що такі договірні відносини припинилися.
ЩО РОБИТИ З ДОГОВОРАМИ ОРЕНДИ НА ЗЕМЛІ ДЛЯ ТСВ, ЯКЩО ЇХ ДІЯ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ У КВІТНІ 2022 РОКУ, АЛЕ РІШЕННЯ ПРО НОВІ ДОГОВОРИ ОРЕНДИ УХВАЛЕНО В ЛЮТОМУ ЗІ СТАВКОЮ РІЧНОЇ ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ 10%?
Якщо дія договору закінчилася після 7 квітня 2022 р., то відповідно до Закону № 2145-IX такий договір вважається автоматично поновленим на 1 рік. Та використовується орендна плата вказана у договорі.
ЧИ МОЖНА КУПИТИ/ОРЕНДУВАТИ СІЛЬГОСПДІЛЯНКУ НА ЗЕМЕЛЬНИХ АУКЦІОНАХ В СИСТЕМІ «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ»?
Земельні торги щодо сільгоспділянок не проводяться. Заборони щодо проведення земельних торгів із продажу чи оренди інших категорій земель з законом не встановлено.
НА ЗЕМЕЛЬНИХ ТОРГАХ У СИСТЕМІ «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ» (ПІСЛЯ УХВАЛЕННЯ ЗАКОНУ № 2145-IX) ПРИДБАЛИ ПРАВО ОРЕНДИ С/Г ЗЕМЛІ ТА УКЛАЛИ ДОГОВІР. ЗАРЕЄСТРУВАТИ НЕ МОЖЕМО. ЯК ЦЕ ЗРОБИТИ ТА ПОЧАТИ КОРИСТУВАТИСЯ ЗЕМЛЕЮ?
Право оренди можна буде зареєструвати тільки з відновленням роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.