Для більшості батьків діти – це щастя й майбутнє, це довгоочікувані члени родини і суспільства. Проте є випадки, коли діти стають для батьків чи опікунів засобом для отримання вигоди, а часом – непотрібним тягарем. І варто знати, що в таких випадках дорослі щодо дітей здійснюють економічне насилля. Як правило, коли згадується поняття домашнього насильства щодо дітей, то на думку спадає перш за все фізичне, сексуальне та психологічне насильство, але й економічне насилля має згубний вплив на підростаюче покоління, а тому варто пам’ятати, у яких випадках має місце саме економічне насильство.

Автори проекту освітнього «Дім (не)безпеки», створеного для допомоги жертвам домашнього насильства, подають чіткі характеристики випадків, коли дитина може зазнати економічного насилля:
дитина змушена шукати гроші у сторонніх, самостійно заробляти замість навчатися у школі; чи красти, тому що не вистачає на необхідні речі чи їжу;
батьки (опікуни) тиснуть на дитину — псують, викидають чи відбирають у дитини речі (іграшки, одяг тощо);
дитину примушують працювати на когось або віддавати дорослим кишенькові чи подаровані гроші (особисті речі);
над дитиною здійснюють контроль, обмежуючи її доступ до їжі;
дорослі примушують дитину до жебрацтва, крадіжок чи проституції;
як спосіб покарання — батьки змушують дитину працювати;
батьки відмовляються надавати дитині кошти на освіту чи необхідні освітні матеріали;
батьки змушують дитину діяти за їхнім бажанням, водночас погрожують втратою житла, їжі чи особистих речей.
Тому якщо вам стали відомі випадки, коли дитина зазнає такого поводження, терміново зверніться за номером гарячої лінії:
національна «гаряча лінія» з протидії домашньому насильству:
116 123 (з мобільного)
0 800 500 335 (зі стаціонарного).
Або зателефонуйте 102
Цілодобовий безкоштовний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103
Ваш дзвінок може стати порятунком для дитини, яка сама себе захистити не може, адже її позбавляють засобів до існування!
Будь-який вид насильства щодо дитини має катастрофічні наслідки як для самої жертви, так і для суспільства в цілому, адже ті діти, які пережили насильство, мають значні проблеми у дорослому житті. Дуже часто у жертв насилля порушені взаємозв’язки не лише з дорослими, а й з однолітками. Діти, які пережили насильство, можуть почати вирішувати свої особисті проблеми через асоціальне середовище, а це часто поєднується з формуванням у них прив’язаності до алкоголю й наркотиків. Жертви насильства мають більшу схильність до крадіжок й інших протиправних дій. А тому інтереси дитини – це інтереси всього суспільства і кожного з нас.