Офіційне працевлаштування - це не лише вимога законодавства. Це, перш за все, - гарантія прав найманого працівника на стабільну роботу, заробіток, своєчасну відпустку та соціальні виплати. По-друге, це впевненість роботодавця у своєму робітникові, який з офіційним працевлаштуванням отримує не лише права, але і обов’язки.

Відповідно до ст.43 Конституції України кожна людина має право на працю, тобто, можливість заробляти собі на життя роботою, яку вона вільно обирає, або на яку вільно погоджується. На сьогодні не поодинокі випадки, коли фізичні особи (роботодавці) не укладають, а наймані працівники не наполягають на укладенні трудових договорів. На жаль, чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним «вигодам». Тому останнім часом все частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин, тобто «нелегальної» зайнятості. Причому треба зазначити, що від цього страждає насамперед особа, яка погоджується на таку працю. Чому важливо працювати не по усній домовленості, а бути працевлаштованим офіційно - уклавши трудовий договір з роботодавцем? Легальна трудова діяльність - це основа соціальної захищеності працюючого населення. Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників: 

-захисту від незаконного звільнення;

-отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця;

-гарантованої виплати заробітної плати 2 рази на місяць;

-права на щорічну основну відпустку не менше 24 календарних днів;

-соціальну відпустку з вагітності та пологів; додаткових відпусток передбачених Законом України «Про відпустки»;

-права на оплату листа непрацездатності;

-права не залучатися до наднормових робіт без згоди працівника;

-соціальних послуг та виплат у разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання;

-цілої низки інших прав і соціальних гарантій передбачених чинним трудовим законодавством.

Якщо працівник не уклав трудового договору, а лише усно домовився з роботодавцем, то в разі порушення його прав на оплату праці та інші трудові гарантії важко буде довести свої права навіть у судовому порядку.

Чому роботодавці повинні бути зацікавлені в оформлені трудових відносин?

Оскільки трудовий договір є двосторонньою угодою між найманим працівником та роботодавцем, де право однієї сторони відповідає обов’язку іншої, використання «тіньової» зайнятості для роботодавця призводить до позбавлення права вимагати виконання роботи належним чином, підпорядкування найманого працівника внутрішньому трудовому розпорядку, режиму роботи, можливості покласти на працівника матеріальну відповідальність тощо.

Працівник не підконтрольний роботодавцеві. Роботодавець не наділений владними повноваженнями і не вправі притягати працівника до дисциплінарної відповідальності.

Однак без свідомості самих громадян, які повинні наполягати на узаконенні своїх конституційних прав на працю шляхом обов’язкового укладання з роботодавцем трудових договорів, це питання в повному обсязі не може бути вирішено.

Сьогодні кожен працівник сам мусить вирішувати, що є найголовнішим - жити одним днем, чи мати впевненість у завтрашньому дні та отримувати певні соціальні гарантії.