Багатьом людям повернутись до звичайного життя після перенесеного COVID-19 доволі складно. 

Хоча більшість і хворіє в досить легкій формі, це не означає, що саме ви зможете уникнути ускладненого перебігу хвороби. Адже заздалегідь дізнатись, як конкретна людина перенесе захворювання,  – неможливо. 

Водночас навіть у тих, хто легко або безсимптомно переніс коронавірусну хворобу, може спостерігатись так званий “постковідний синдром” або “тривалий ковід” (long COVID-19). 

Що таке постковід? 

  • Ознаки та симптоми, які виникають після перенесеної коронавірусної хвороби, які неможливо пояснити жодним діагнозом. Такий стан може тривати від 5 до 12 тижнів або довше. 

Чим характеризується?

  • Тривалим відновленням після інфікування COVID-19. 
  • Різними клінічними проявами: слабкість, знесилення, тривалий кашель, задишка, втрата смаку та нюху, порушення сну та свідомості, тривожність, депресія, головний біль, суглобовий синдром, випадіння волосся, розлади ендокринної системи тощо. Наразі не існує вичерпного переліку симптомів та станів, характерних для постковідного синдрому. Їх спектр широкий і постійно оновлюється та доповнюється. 

У скількох людей може спостерігатись?

  • Британські дослідження вказують, що у кожної п’ятої людини із позитивним тестом постковідний синдром може тривати протягом 5 тижнів, у кожної десятої – протягом 12 тижнів. 

Як відновитись після перенесеного COVID-19?

Інструкції чи рецепта швидкого відновлення наразі немає. А особливо, якщо зважати на різний перебіг захворювання та індивідуальні особливості кожного пацієнта. 

Серед порад, які фахова спільнота дає пацієнтам, які перенесли COVID-19, є дотримання режиму сну та збалансованого харчування, помірна фізична активність, вправи для тренування мозку та когнітивних здібностей, прогулянки на свіжому повітрі. 

Також варто звертати увагу на лікування проявів хронічних хвороб, якщо такі мають місце. Варто консультуватись із сімейним лікарем щодо свого стану. Не соромтесь поділитися своїми тривогами чи обговорити ті скарги і симптоми, які виникли у вас після захворювання COVID-19. 

Зменшити ризики потрапити у лікарню та втратити здоров'я, чи навіть життя, внаслідок COVID-19 допомагає виключно вакцинація. Список та контакти центрів та пунктів вакцинації можна знайти за посиланням — https://vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.

За інформацією Міністерства охорони здоров'я України