Чипси, крекери та цукерки можуть часто входити до раціону підлітків. Дослідження «Соціальна обумовленість та показники здоров’я підлітків та молоді» показало, що 75,2 % підлітків вживають солодощі понад 1 раз на тиждень.

 Нездорове харчування має серйозні наслідки для здоров’я, адже призводить до багатьох хвороб. Зростає ризик ендокринних захворювань, розладів травної системи, порушення обміну речовин, спостерігається виразна тенденція до поширення ожиріння, патології системи кровообігу, онкологічних захворювань.

 Заохочуйте підлітків харчуватися збалансовано та корисно. Ось кілька рекомендацій:

 Збагачуйте раціон різноманітними фруктами та овочами.

 Споживайте цільнозернові продукти.

 Обирайте нежирні молочні продукти, вживайте їх 2–3 рази на день.

 Урізноманітнюйте раціон білковою їжею. Готуйте м’ясо (птицю або телятину), а також 2-3 рази на тиждень споживайте рибу.

 Додавайте до меню бобові та горіхи. Це джерела поживних речовин та вітамінів.

Не забувайте про норми солі та цукру.

Сіль :

для дітей не більше ніж 2 г на добу;

для підлітків менш як 5 г на добу;

Цукор:

 не більше ніж 25 на добу, враховуючи додані цукри.

 Стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини й пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.

Докладніше на сайті: https://bit.ly/3BFbkrL

За інформацією Центру громадського здоров'я