Гриби –це одне з найцікавіших видів природи, цінний харчовий продукт. Із двох тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються близько п’ятисот. Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.
Почався грибний сезон і багато людей відправляються в ліс у пошуках грибних делікатесів . Однак , не кожному ці походи приносять довгоочікувану радість , адже кількість отруєнь дикорослими грибами щороку не зменшується. Отруєння викликають бліда поганка,мухомори, несправжні опеньки та багато інших.Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може зашкодити цілій сімї. Недосвідчені грибники найчастіше приймають цей гриб за печерицю або сироїжку. Її отрута діє подібно до зміїної.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами
• Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів.
• Не купуйте гриби на стихійних ринках.
• Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
• Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
• Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
• Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
• Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
• Не куштуйте сирі гриби.
• Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
• Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
• Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
• Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
• нудота;
• блювота;
• різкий біль у животі;
• діарея;
• запаморочення;
• підвищення температури тіла;
• зниження пульсу;
• задишка
• марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами
• терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
• промийте шлунок простою водою;
• дотримуйтеся постільного режиму;
• пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
• прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.