Рятувальники в черговий раз нагадують основні вимоги, які повинні виконувати працівники сільськогосподарських підприємств, фермери та громадяни під час підготовки та проведення збирання врожаю зернових та заготівлі грубих кормів:
- до початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні бути справними, забезпечені первинними засобами пожежогасіння, автотракторна техніка має бути оснащена іскрогасниками;
- особи, які задіяні на роботах зі збирання врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж;
- перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф’яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки;
- у період воскової стиглості збіжжя перед косовицею хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб з прокосів треба негайно прибирати. Посередині прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки;
- безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати трактор з плугом, пожежну або пристосовану для пожежогасіння техніку;
- під час збирання врожаю забороняється спалювання стерні та пожнивних залишків, розведення багать на полях, зокрема, і на тих, де жнива завершилися;
- стоянки туристів (автотуристів), пасіки допускається розміщувати не ближче 100 м від хлібних масивів. Полювання у хлібних масивах та поблизу них забороняється;
- у польових умовах заправляння паливом збиральної техніки повинно здійснюватися за межами поля (не ближче 30 м) паливозаправниками, при заглушених двигунах;
- зернотоки слід розміщувати на відстані: від будинків і споруд – не ближче 50 м, від доріг – 20м, від ліній електропередач – 15 м.