Звертаємо увагу операторів ринку, що в умовах війни систематичне відключення світла в регіонах України негативно впливає на виробництво та реалізацію харчових продуктів. Без світла не працюють холодильники, морозильні та охолоджуючі торговельні камери, харчова продукція може зіпсуватися. При недотриманні температурних режимів зберігання харчові продукти можуть стати небезпечними для споживання.
Суб’єктам господарювання, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема – закладам роздрібної торгівлі продовольчими товарами (продуктові магазини, мережі супермаркетів тощо), рекомендується мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електричного струму (генератор, сонячна / акумуляторна батарея тощо), з метою недопущення псування харчових продуктів. Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно намагатися дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів. Зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров'ю споживачам та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.
Разом із цим, з метою забезпечення економії електроенергії суб’єктам господарювання рекомендується дотримуватись наступних рекомендацій щодо сумісного зберігання різних видів харчових продуктів (товарного сусідства).
Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:
продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;
продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;
продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;
продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;
продукти герметично запаковані та відкриті.
Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!
Основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів.