Відділ земельних ресурсів Савранської селищної ради інформує про можливість отримання бюджетної підтримки на ведення сільського господарства.
Постановою Кабінету Міністрів України від 16.08.2022 № 918 (зі змінами внесеними від 15.03.2024) затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції.
Можливість отримання дотації мають фізичні особи, фізичні особи-підприємці та юридичні особи - суб’єкти господарювання агропромислового комплексу будь якої форми власності та форми господарювання.
Фінансова підтримка надається за напрямками:
- бюджетна субсидія на 1 га аграріям, які обробляють від 1 до 120 га земель сільськогосподарського призначення;
- спеціальна бюджетна дотація для утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності. Для осіб та господарств, що утримують від 3х до 100 голів корів та зможуть отримати 7 тис. грн на одну голову;
- спеціальна бюджетна дотація для утримання маточного поголів’я кіз та/або овець. Розмір підтримки 2 тис. грн на одну голову для тих, хто утримує від 5 до 500 голів кіз та овець.
Тварини повинні бути ідентифіковані та зареєстровані відповідно до вимог законодавства.
Приймання заявок, нарахування фінансової підтримки та її виплата буде здійснюватися через ДАР – Державний аграрний реєстр.
Для отримання можливості скористатися фінансовою підтримкою необхідно бути зареєстрованим у ДАР. Перевірити дані про земельні оброблювальні ділянки; чисельність поголів’я сільськогосподарських тварин, ідентифікованих та зареєстрованих у встановленому порядку. Дані автоматично підтягуються у ДАР із відповідних державних реєстрів. До початку дії програми необхідно звірити та упорядкувати дані, максимально заповнити усі розділи ДАР, особливо, що стосується розділу «Діяльність та активності».
За умови вчасного надходження коштів (передбачено постановою № 918) з 01 травня поточного року розпочнеться робота програми підтримки та триватиме приймання заявок до 30 червня поточного року. У разі затримки надходження коштів або через інші причини, початок роботи програми може бути відтермінований. Про початок роботи програми зареєстрованих осіб буде повідомлено у ДАР. Для вчасного подання заявок необхідно постійно слідкувати за оголошеннями та особистими повідомленнями у ДАР.