З метою активізації діяльності щодо запобіганню виникнення і поширення захворюваності на туберкульоз , в період з 01 по 31 березня проводиться Всесвітній день боротьби з туберкульозом під гаслом «Так! Ми можемо подолати туберкульоз!», а тому хочу нагадати про це підступне захворювання населенню громади. Ця хвороба сьогодні продовжує свою пагубну ходу по всій планеті, залишаючись однією з гострих проблем охорони здоров′я у світовому масштабі. Страждають від нього як країни, що розвиваються, так і економічно стабільні. Відзначається тенденція до погіршення ситуації.
Туберкульоз-небезпечне інфекційне захворювання збудником якого є мікобактерії туберкульозу(паличка Коха).Незважаючи на те, що туберкульоз на даний час можна як попередити так і успішно лікувати, він входить у десятку інфекцій, що спричиняють смертність у всьому світі. Захворювання має хронічний перебіг. Найчастіше вражаються легені хворого (легеневий туберкульоз), а в разі поза легеневого туберкульозу можуть вражатися інші органи( нирки, лімфатичні вузли, кістки, очі шкіра, головний мозок. На туберкульоз хворіють незалежно від статі, віку і національності.
Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом. Хворий на так звану «відкриту» форму туберкульозу під час кашлю виділяє у повітря разом з крапельками слизу палички Коха. Людина, що знаходиться поруч та вдихає ці крапельки, може бути інфікована. Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час «зустрічі» з мікобактерією знижений імунітет.
Захворюваність на туберкульоз значною мірою залежить від умов проживання людей. Несприятливі фактори зовнішнього середовища, постійні стреси, погане харчування, куріння, пияцтво, вогкість і бруд в будинку, небезпечна для здоров′я робота значно збільшують ризик виникнення хвороби.
Харчування при туберкульозі має бути калорійним, із високим вмістом білку, достатньою кількістю вітамінів і мікроелементів. У день рекомендується 5-6 прийомів їжі невеликими порціями.
Збудник туберкульозу доволі стійкий у навколишньому середовищі: витримує висихання до декількох тижнів, нагрівання до 100 градусів протягом 5-7 хвилин. Руйнується паличка Коха під дією ультрафіолетового опромінення, тому в лікувальних закладах, де лікують хворих на туберкульоз, застосування ультрафіолетових ламп обов′язкове.
Стани організму, які сприяють активації мікобактерії туберкульозу: інфікування ВІЛ (СНІД); тютюнокуріння; недоїдання; аномальна будова (Х-подібна) грудної клітини; ослаблена імунна система; цукровий діабет; ниркова недостатність; вживання наркотиків та алкоголю; ракові захворювання, ревматроїдний артрит; псоріаз.
Симптоми за яких можна запідозрити туберкульоз: кашель понад 2-3 тижні; підвищена температура тіла понад 7 –днів, особливо коли підвищення незначне- 37,2- 37,5 градусів; утруднене дихання, біль у грудях; поганий апетит, постійна слабкість; безпричинна втрата ваги тіла; підвищена пітливість, особливо вночі; наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі. При появі таких симптомів необхідно обов′язково звернутися до лікаря.
Рання діагностика туберкульозу полягає у виявленні початкових форм , але у зв′язку з малосимптомним перебігом туберкульозу на ранніх етапах, нерідко його виявляють коли з′являються клініко-рентгелогічні ознаки тієї чи іншої форми, але захворювання ще не прийняло незворотного запущеного характеру. Хворих виявлених із такими формами, прийнято характеризувати як виявлених своєчасно.
Профілактика туберкульозу складається з комплексу різних заходів. Розрізняють специфічну профілактику (вакцинація, хіміопрофілактика), санітарну та соціальну профілактику туберкульозу.
Головним завданням соціальної профілактики є поліпшення соціально-побутових умов життя всього населення, матеріальне благополуччя народу.
Санітарна профілактика ставить перед собою цілі попередити інфікування мікобактеріями туберкульозу здорових людей, захистити й зробити безпечним контакт з хворим на туберкульоз в активній формі оточуючих його людей в побуті й на роботі, а також проведення протиепідемічних заходів у вогнищі туберкульозної інфекції (в сім′ї, оселі та на робочому місці).
Специфічна профілактика – проведення вакцинації вакциною БЦЖ та хіміопрофілактика. Хіміопрофілактику проводять протитуберкульозними препаратами людям, які знаходяться в контакті з хворим на активний туберкульоз. Вакцина БЦЖ виготовлена і вперше застосована в 1921 році. Вона входить до переліку основних лікарських засобів ВООЗ в багатьох країнах, в тому числі і в Україні щеплення вакциною БЦЖ є ОБОВ′ЯЗКОВИМ.
Обов′язкове флюорографічне обстеження необхідно проходити населенню щорічно. Це дасть змогу виявити хворобу на ранній стадії (початковій формі туберкульозу).
А також рекомендую дотримуватися здорового способу життя, здорового збалансованого харчування, правильного режиму праці та відпочинку, не допускати перевтомлень, перевантажень та стресів.
Лікар епідеміолог Подільськьго РВП
ДУ «Одеського ЦКПХ МОЗ»
Володимир САБАДАШ