Що таке вірус “Африканська чума свиней”?
 
Африканська чума свиней  – високо контагіозна хвороба свиней, що характеризується гарячкою, геморагічним діатезом, значними крововиливами, високою смертністю. Економічні збитки, заподіяні захворюванням, надзвичайно великі внаслідок майже 100%-ї загибелі хворих тварин, вимушеного знищення всіх свиней в епізоотичному осередку та на загрозливій території, а також витрат на проведення довготривалих карантинно-обмежувальних та ветеринарно-санітарних заходів.
 
Чи не шкодить збудник вірусу людині?
 
Вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я. 
Характерною особливістю захворювання від початку епізоотії була і залишається висока летальність серед свиней. І, тому, власникам свиногосподарств та фахівцям ветеринарної медицини слід чітко зрозуміти, що АЧС – це невиліковна хвороба, що призводить до загибелі свиней усіх порід і статево-вікових груп. 
 
Які ознаки захворювання свиней?
 
 Ознаки хвороби помітні не відразу, хоча інкубаційний період хвороби короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак.
- Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги, тварини лежать,зарившись в підстилку, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю) частіше запор, слизисті виділення з очей та носа), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки,вух, п’ятачка та кінцівок.
- Поросні свиноматки, як правило, абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 – лихоманки.
- На плодових оболонках і шкірі плодів, часто реєструють крововиливи. Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легень – внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність свиней при АЧС складає – майже 100%.
 
Як відбувається зараження свиней?
Шляхом безпосереднього контакту ( від свині - до свині)
Опосередковано :
- Через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби, бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал.
- При згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство?
- Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
- Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
- Не дозволяти відвідування господарств та тваринницьких приміщень стороннім особам.
- Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
- Не забивати хворих  свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
- Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець на диких свиней.
- Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.
 
   Вірус АЧС – залишається життєздатним :
- у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;
- у гною та грунті – до 3 місяців;
- в трупах свиней – до 2,5 місяців;
- у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців; 
- в солонині – до 1 року; 
- в замороженому м’ясі – до 3 років.
 
Епізоотична ситуація з африканської чуми свиней в Україні залишається напруженою.
З початку року захворювання зареєстровано на територіях трьох областей (Миколаївська, Вінницька, Чернівецька). 
Останній спалах захворювання зареєстровано 13.04.2021 році у СТзОВ «Котелеве» с. Котелеве Новоселицького району Чернівецької області ( відповідно до рішення ДНПК при Чернівецькій обласній державній адміністрації вилученню та знищенню підлягало понад 20 тис. голів свиней).
Всього з початку року в Україні  зареєстровано 6  осередків захворювання на африканську чуму свиней.
Пам'ятайте: лихо легше можна застерегти аніж побороти!
При підозрі на АЧС потрібно терміново сповістити фахівців Савранської районної державної лікарні ветеринарної медицини.
 
 
Начальник Савранського відділу 
Головного управління Держпродспоживслужби 
в Одеській області                                                                       Олександр РЕКА