Останнім часом в Україні збільшується кількість випадків захворювання на ботулізм.
Є випадок захворювання і в нашій громаді, а тому хочу нагадати нашим жителям ще раз про це захворювання.
Це харчова інфекція, зумовлена споживанням продуктів, у яких накопичується ботулотоксин, одна із найсильніших у природі отрут. Збудник ботулізму широко поширений в природі і тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор. Самим поширеним джерелом зараження ботулізмом є харчові продукти (в які потрапили спори клостридій), серед них і домашні продукти тривалого зберігання.
Найнебезпечнішими продуктами є: мариновані гриби, ковбасні вироби, виготовлені без дотримання технології, в’ялена риба, м’ясні та рибні консерви, тушонка, паштети, особливо домашнього приготування, овочева і фруктова консервація.
Здуту банку необхідно викинути. Причому повторна обробка продукту не гарантує, що вдасться зруйнувати токсини.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Початкові ознаки - загальна слабкість, незначний головний біль. Блювота і пронос бувають не завжди. Надалі з’являється порушення зору: хворий бачить всі предмети ніби в тумані, через сітку, з’являється двоїння предметів. Одночасно виникають спрага, сухість в роті, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, мова стає невиразна. Потім з’являється сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.