Амброзія полинолиста — це однорічна трав’яниста рослина зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки й назва полинолиста). Стебло і листя опушені. Проростає у межах температур 6 - 22°С, сходи з'являються з глибини до 8 см у березні - травні. Розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості. Добре розвинені рослини можуть дати по 30 - 40 тисяч насінин. Свіжозібране насіння не проростає, 4 - 6 місяців воно перебуває в стані біологічного спокою. Незріле насіння (у фазі молочної і воскової стиглості) здатне дозрівати та в подальшому проростати. Чим глибше насіння перебуває в ґрунті, тим воно довше залишається життєздатним. У польових умовах рослини амброзії зростають у середньому до 1м заввишки і до 1- 2 см завтовшки (в нижній частині стебла). Цвіте у серпні - вересні, переважно вітрозапильна рослина. За сприятливих умов може досягати 2 метрів висоти, а фітомаса — до 10 тонн на гектар.

Амброзія настільки пристосовується до умов, у які потрапляє, що їй не страшні будь-які екологічні зміни. Походить рослина з Північної Америки у 1914 р. була вперше виявлена на території України, у Дніпропетровській області. Крім нашої держави, рослина поширена у 20 державах Європи, в 12 державах Південної і Північної Америки, 3 державах Південної Африки, Кореї, Японії, Австралії.
Низький рівень землеробства, нестача ґрунтообробної техніки та гербіцидів провокують масове проростання амброзії на полях. Вона становить конкуренцію іншим рослинам. Розвиваючи велику надземну масу здатна в польових умовах витісняти і пригнічувати інші бур'яни та культурні рослини. На утворення 1 тонни сухої речовини амброзії полинолистої відбирається з ґрунту 950 тонн води, вдвічі більше, ніж пшеницею, в втричі, — ніж кукурудзою, в 4 рази — ніж сорго. За середньої забур'яненості амброзією урожай соняшнику знижується на 40 %, кукурудзи — 35 %. Потрапляючи у сільськогосподарські культури разом із насіннєвим матеріалом. Наприклад, збирання соняшнику, кукурудзи, люцерни збігається з дозріванням бур’яну (серпень – вересень).
Крім цього, при збиранні врожаю засмічених посівів пізньостиглих культур у нього потрапляє насіння амброзії, відокремити яке досить важко. В таких випадках необхідні додаткові витрати на очищення насіннєвого матеріалу. При засміченні посівів багаторічних та однорічних трав на зелений корм, а також лугів пасовищ якість корму, що заготовлюється, знижується. У рослинах амброзії утворюється від 0,07 до 0,15% (стосовно сірої маси) гірких речовин і ефірних масел. При згодовуванні засміченого корму коровам, смак молока стає гірким.
Особливе занепокоєння викликає катастрофічне поширення амброзії полинолистої, як надзвичайно злісного буряну та небезпечного об’єкту для здоров’я людини. Квітковий пилок у період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійний поліноз. Алергію викликають білки антигени, які знаходяться в пилку амброзії. Пилок потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, відбувається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.
Боротьбу з амброзією варто розпочинати задовго до цвітіння. Уже з початку липня можна її скошувати. Якщо верхівка рослини буде обрізана, то вона не зможе розквітнути. Однак є ймовірність виросту додаткових пагонів. Тому найкраще знищувати амброзію разом з кореневою системою. Стебла найкраще спалювати. Перед знищенням необхідно захистити обличчя респіратором, а тіло — одягом.
Для своєчасного виявлення вогнищ бур’яну проводяться обстеження земельних угідь:
● узбіч та схилів основних автомобільних і залізничних магістралей, територій станцій по яких перевозиться сільськогосподарська продукція;
● пунктів ввезення, приймання, зберігання та використання засміченого матеріалу, а також прилеглих до них територій (в радіусі 3 км);
● сільськогосподарських угідь.
Вирішальне значення для очищення полів від амброзії полинолистої мають агротехнічні методи боротьби: правильне чергування культур у сівозміні, обробка ґрунту, догляд за посівами, спрямований на зниження запасів насіння бур’яну в ґрунті й запобігання повторного засмічення як ґрунту, так і врожаю сільськогосподарських куль-тур. На дуже засмічених землях кращим заходом по очищенню ґрунту від запасів насіння є використання чистого пару, де за правильного обробітку, засміченість бур’яном знижується на 70-80 %. На невеликих площах та присадибних ділянках амброзію потрібно прополювати і скошувати. Правда, після скошування вона інтенсивно відростає, тому процедуру проводять не менше 3-4 разів за літо. Не варто зволікати, якщо бачите небезпечну рослину. Напередодні цвітіння вона не така шкідлива. Тож самостійно знищити якнайбільше рослин до цвітіння, не допустити утворення пилку, насіння, а відтак і засилля цією рослиною нових територій.
Державний фіто санітарний інспектор Юрій САЛЮК