Інформаційне повідомлення

про проведення громадського обговорення щодо оптимізації закладів загальної середньої освіти Савранської селищної ради, а саме пониження ступеня Байбузівської гімназії до І ступеня, реорганізація Капустянської та Йосипівської філій Бакшанського ліцею Савранської селищної ради.

1. Найменування організатора громадського обговорення -  Савранська селищна рада Одеської області.

2. Ініціатор громадського обговорення -  Робоча група з вивчення питання оптимізації мережі закладів освіти, що належать до комунальної власності Савранської селищної ради згідно рішення виконавчого комітету Савранської селищної ради від 12.01.2023 року №1/6.

3. Мета: врахування думки жителів сіл Байбузівка, Капустянка, Йосипівка щодо оптимізації закладів загальної середньої освіти Савранської селищної ради, а саме пониження ступеня Байбузівської гімназії до І ступеня та реорганізації Капустянської та Йосипівської філій Бакшанського ліцею Савранської селищної ради.

Тривалий час освітня галузь була недофінансованою з боку держави, що накопичило масу проблем, особливо щодо матеріально-технічної бази шкіл. Відтепер ці проблеми мають вирішувати місцеві органи влади. Проте місцеві бюджети часто не в змозі забезпечити елементарну безпеку учнів у закладах освіти (йдеться про пожежну безпеку), вже не кажучи про запровадження інклюзії (в частині реконструкції закладів для їх архітектурної доступності дітям з особливими потребами); необхідні поточні ремонти; цифровізацію освітнього процесу тощо.

Ситуація ускладнюється тим, що мережа закладів освіти не була оптимізована на рівні районів, а передана в такому ж неоптимізованому стані. Утримання шкіл з малою наповнюваністю – є надважким навантаженням на місцевий бюджет, враховуючи, що розподіл освітньої субвенції не спирається на фактичну наповнюваність класів, а здійснюється відповідно до розрахункової, яку не в змозі забезпечити маленькі школи. Такі реалії стимулюють процеси оптимізації освітньої мережі на рівні громади.

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту, відповідного рішення засновника.

На сьогодні, на території Савранської селищної ради функціонують  13 закладів загальної середньої освіти, з них: вісім шкіл І-ІІ ступенів, п’ять шкіл І-ІІІ ступенів з яких два опорних навчальних заклади. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена  на заробітну плату педагогічних працівників. 

Вартість утримання одного учня  в Байбузівській гімназії становить - 43301,95 грн, Капустянській філії - 69687,82 грн, Йосипівській філії - 39339,63 грн освітньої субвенції. Для порівняння вартість на утримання одного учня в Савранському ліцеї становить – 18810,53 грн.

Кількість учнів, що здобувають освіту на усіх рівнях, складає 1787 учнів. Значна видаткова частина бюджету Савранської селищної ради використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Школи з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунковою є найбільш затратними комунальними установами (у перерахунку на одного учня).

Надмірні витрати на утримання позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг, крім того додаткове фінансування в такому випадку буде виділено з коштів Савранської селищної ради, що могли б бути спрямовані на розвиток інфраструктури, співфінансування освітніх, медичних проєктів тощо.

Створення об'єднаної  громади надало жителям наших сіл широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому рахунку допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади.

Заходи з оптимізації шкільної мережі проводять з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на учнів та їх батьків.

Кошти, що витрачаються, можна спрямувати на  придбання сучасного обладнання для інших навчальних кабінетів,  де використання їх буде ефективним, або ж витратити їх на  зовнішній ремонт школи, ремонт доріг села, будівництва мосту, облаштування вуличного освітлення, провести заходи з благоустрою.

 Свої зауваження та пропозиції просимо надсилати з 08.05.2023 р. по 08.05.2024 на поштову адресу: 66200, Савранська селищна рада, вул. Соборна, 9, смт. Саврань та/або на електронну адресу: savran_osvita@ukr.net;

Терміни і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених у ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється відповідальною особою протягом 14 днів після закінчення терміну подання пропозицій.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на офіційному сайті Савранської селищної ради.

До участі в обговоренні запрошуються жителі сіл Байбузівка, Йосипівка, Капустянка Савранської територіальної громади!