Сьогодні начальник Подільської районної військової адміністрації Михайло Лазаренко взяв участь в семінарі для працівників РВА та територіальних громад Подільщини за участі директора Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної військової адміністрації Олени Олійник в с. Бочманівка Куяльницької сільської ради.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся начальник Подільської районної військової адміністрації Михайло Лазаренко.

«У час війни культура набуває особливого значення, вона єднає нас у розумінні хто ми є, надає сенсу боротьбі за спільні цінності та спадок.Саме культура є рушійною силою здатною підняти бойовий дух наших земляків.В Подільському районі працівники культури за цей період стали кухарами,швачками, майстрами з плетіння маскувальних сіток, вантажниками тощо. Але разом з тим, вони не забувають про українську пісню, музичний супровід популяризацію кращих традицій народного мистецтва, що налаштовують людей на Перемогу. Адже в будинках культури, бібліотеках, музичних школах, будинках творчості представники нашого району від малечі до людей поважного віку духовно збагачується, розвивають свої таланти, культурно відпочивають, а молоде покоління в свою чергу, має змогу відпочити від гаджетів та поринути у світ творчості. Війна змусила нас внести корективи у життя в тому числі і в роботу закладів культури: відтерміновано маса творчих задумів, вистав, ярмарок, відтерміновано питання щодо розвитку «зеленого туризму», але я вірю, що після перемоги ми зробимо все, що планували та навіть більше та краще»,- сказав очільник району.

Олена Олійник розповіла про завдання з розвитку культурної галузі регіону.

Про забезпечення доступності та якості культурних послуг для всіх мешканців Подільського району Одеської області доповів Павло Прачук – заступник голови Подільської районної військової адміністрації.

Директор КЗ «Центр культури дозвілля і туризму» Савранської селищної ради Подільського району Людмила Яновська розповіла про проблеми та здобутки культури села Савранської селищної ради.

Питання збереження культурної спадщини Окнянської, Любашівської селищних рад Подільського району висвітлювали:

- Микола Мельник – начальник відділу освіти, молоді, спорту культури та туризму Окнянської селищної ради.

- Анатолій Крячик – начальник відділу культури та туризму Любашівської селищної ради.

З інформацією про розвиток «Зеленого туризму» в Кодимській громаді виступила Людмила Басько - начальник відділу культури та туризму Кодимської міської ради.

Директор КУ «Одеський обласний центр культури» Одеської області Валентина Вітас доповіла про нематеріальну культурну спадщину, як основу сталого розвитку, запоруку соціальної злагоди і миру.

Про мовне законодавство та мовну політику в Україні поінформувала присутніх Ярослава Різникова – заступник директора Департаменту – начальник управління культури, національностей та релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної віськової адміністрації.

Завідувач сектором правового забезпечення департаменту – начальник управління культури, національностей та релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської ОВА Інна Ткачук ознайомила учасників семінару з національними проблемами збереження базової мережі Одеської області.