Голокост - це вісім букв болю і страждань. У цей день у всьому світі згадують жертв найжорстокішого масового геноциду всіх часів.
27 січня світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту — цього дня у 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого нацистського табору Аушвіц-Біркенау в Освенцимі. За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей.
У цей день Україна разом з усім цивілізованим світом вшановує пам’ять жертв Голокосту – жахливого злочину нацистів, який став однією з наймасштабніших катастроф в історії людства.
Голокост – це один з найбільш важких історичних уроків, який показує, до чого призводять тоталітарні ідеології, які ставлять інтереси окремої нації чи групи людей вище за інших та проголошують нерівність, нетерпимість, ксенофобію та людиноненависництво основою суспільних і міждержавних відносин.
У День скорботи та пам’яті ми схиляємо голови перед тими, чиї життя забрали страшні події тих часів та згадуємо українців, які всіма способами намагалися їм допомогти, і нерідко платили за це своїм життям.
Суспільство завжди має пам’ятати про жахливі наслідки ксенофобії, зневаги і дискримінації одних людей іншими, виховувати в собі і наступних поколіннях толерантність не як відмову від своїх переконань, а як усвідомлення глибокого поняття індивідуальності кожного у цьому світі.
Вічна пам’ять жертвам Голокосту.