Цю рослину з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур’яном. Адже пилок амброзії викликає у людей захворювання - амброзійний поліноз або «сінну пропасницю» (особливо страждають діти). У період цвітіння амброзії (який зараз починається) від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма. Єфективних ліків проти цього захворювання поки що не існує.

З огляду на швидкість та інтенсивність поширення цієї рослини можна сказати, що вона — справжній «зелений агресор».
Амброзія полинолиста засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, луки, пасовища. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків.
Шкодо чинність амброзії в районах масового поширення винятково велика. Вона складається зі зниження врожайності сільськогосподарських культур, засмічення їх врожаю, погіршення якості кормів, зниження продуктивності пасовищ і негативного впливу на здоров’я людей.
Тож, звертаюся до Вас, земляки, включитись в боротьбу з цією рослиною-агресором знешкодити амброзію там, де живеш, і там, де працюєш. Попросити те саме зробити сусідів, родичів, знайомих.
Також звертаюсь до керівників підприємств усіх форм власності провести роботу по знешкодженню амброзії полинолистої.
З повагою та надією на порозуміння та підтримку.
Як зменшити ймовірність контакту з пилком амброзії під час цвітіння?
(Цвіте з липня по жовтень)
• Не виходьте в ранкові години на вулицю, особливо в період з 5 до 12 години, саме в цей час припадає пік викиду пилку
• Намагайтеся закривати вікна в приміщенні, особливо вночі та вранці, також закривайте вікна в автомобілі
Повернувшись додому з вулиці, обов'язково вимийте руки та промийте ніс сольовим розчином Але найголовніше - знищувати цей бур'ян до періоду цвітіння
Не хочете мати проблем з амброзією - виривайте рослини з корінням до цвітіння. При вириванні та скошуванні амброзії обов'язково захистіть обличче і тіло – одягніть одяг з довгими рукавами, щільні рукавички, закрите взуття. Після цвітіння, якщо не встигли знищити рослину, обов'язково спаліть її. Повторне скошування треба повторити через три тижні.
Державний фітосанітарний інспектор Юрій САЛЮК