Зарості амброзії полинолистої – неабияка проблема Савранської громади.

З року в рік посилюється актуальність боротьби з амброзією. Збільшення засмічених земель очевидно, амброзія сьогодні не тільки на полях, вона зростає в населених пунктах, на узбіччях доріг, на пустирях, навколо шкіл і дитячих садків. Поширення її на величезних територіях в усьому світі в даний час розглядається як біологічне забруднення.

Стихійне лихо під назвою «амброзія» стосується всіх. Аграрії терплять збитки через зниження врожайності сільськогосподарських культур і неможливості використовувати засмічені амброзією землі за призначенням. Вчені створюють генно-модифіковані сорти сільськогосподарських культур, що володіють стійкістю до гербіцидів, і пропонують у боротьбі з амброзією використовувати гербіциди суцільної дії. Медицина б'є на сполох з приводу масовості алергічних захворювань, спровокованих амброзією. Через свою виняткову  шкідливість, негативний вплив на здоров’я людей амброзія  посідає  одне з перших місць серед злісних бур’янів. Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницею. У період цвітіння від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми. Лікувальний процес від алергії що спричинений амброзією довготривалий.  Населення обурюється бездіяльністю тих, хто причетний до цієї біологічної катастрофи, але села «потопають» в амброзії.

Закликаємо керівників всіх підприємств, юридичних та фізичних осіб, діяльність яких пов'язана із землею, жителів сіл та селища не бути байдужими до проблем боротьби з  амброзією та проводити заходи з її ліквідації. Тільки спільними зусиллями можна локалізувати вогнища, знизити концентрацію пилку в повітрі, як наслідок зменшаться алергічні захворювання та поступово зменшити поширення такого злісного карантинного бур'яну, як амброзія полинолиста.

На  територіях  населених  пунктів бажано  застосовувати механічний метод  боротьби. На землях з високими і дуже високими санітарно-гігієнічними  вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, сквери, стадіони, спортивні майданчики,  школи, дитячі садки і інші території )  виключено  застосування гербіцидів. Тут амброзія  знищується шляхом виполювання,  ручного  видалення або скошування.