Наша держава героїчно протистоїть російському ворогові, який веде повномасштабну війну проти Української Держави.
Ймовірно, що після Перемоги український народ зіштовхнеться ще з одним із викликів – подолання важкої продовольчої кризи. Адже надзвичайно велика територія України охоплена бойовими діями, що наразі унеможливлює використання родючої української землі за призначенням.
Бойові дії катастрофічно впливають на обсяг майбутнього врожаю, що викликає серйозні хвилювання вже сьогодні. А це означає, що вже на даний час нам потрібно зробити все можливе, щоб засіяти якомога більше площ та забезпечити громадян продуктами харчування.
Сьогодні керівництво Савранської громади разом з фахівцями Полтавської та Одеської обласних військових адміністрацій і радниками проєкту «Супровід урядових реформ в України» (SURGe) провели телеконференцію з питань реалізації в регіоні ініціативи «Сади Перемоги» – всеукраїнської ініціативи, спрямованої на ефективне використання доступних земельних ділянок і залучення ресурсів для вирощування продуктів харчування задля недопущення продовольчої кризи в Україні.
Ініціативу «Сади Перемоги» було оголошено на минулому тижні – під час наради з обласними військовими адміністраціями та агенціями регіонального розвитку, проведеної Міністерством розвитку громад та територій України і Міністерством аграрної політики та продовольства України спільно з проєктом міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в України» (SURGe), що впроваджується Alinea International за фінансової підтримки Уряду Канади.
За попередньою оцінкою Програми розвитку ООН, внаслідок розв’язаної Росією в Україні війни, майже 30% нашого населення потребуватиме життєво необхідної гуманітарної допомоги. Через військові дії у 2022 році Україна може недоотримати близько 42% щорічного врожаю зернових і зернобобових; 53% гречки; 68% помідорів; 36% картоплі, 46% цибулі; 38% моркви; 45% огірків, 32% капусти; 35% буряків та багатьох інших культур, що вирощувалися на території країни. На практиці це означає, що третина українців матимуть проблеми в отриманні достатньої кількості харчових продуктів – і це реальна загроза, яка вимагає швидкої та дієвої відповіді.
З початку війни жителі Савранщини, а також керівники підприємств громади надають велику продовольчу благодійну допомогу нашим Збройним Силам України та тимчасово переміщеним особам, постраждалим районам країни, установам критичної інфраструктури.
На заклики про допомогу осторонь не залишився ніхто. Проте, в разі продовольчої кризи, допомога знову може знадобитись нашим військовим та жителям постраждалих від війни регіонів.
Саме тому звертаємось до жителів Савранської територіальної громади з проханням:
«В час весняно-польового періоду, закладаючи основу під майбутній урожай, при можливості, ефективніше використовувати кожен клаптик вільної землі, засіяти та засадити картоплею, морквою, столовим буряком, капустою та іншою городиною довгострокового зберігання, щоб не допустити нестачі продовольства в державі».
Так кожен з нас може зробити свій внесок у загальну Перемогу, у подолання продовольчої кризи.
Спільними зусиллями переможемо!
Все буде Україна!