Основні правила, що рятують життя під час ракетних ударів та бомбардувань ворогом українських міст
Правило "двох стін"
Від небезпеки вас має відділяти щонайменше 2 стіни, бо одна ймовірно, зруйнується від удару, а друга візьме на себе уламки стіни, віконного скла тощо. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор або передпокій. Навіть якщо вам здається, що будинок нестійкий, підвалу нема, а в сховищі немає місця, лишайтеся біля опірних стін — вони витримають.
Правило "двох виходів"
Ви повинні чітко знати, що з укриття є щонайменше 2 виходи. Тому підвал чи гараж з одним виходом — це пастка. Єдиний вихід може завалити уламками будинку або під час пожежі він може бути заблокованим. Проте сучасні підземні паркінги та підвали у більшості будинків спроєктовані безпечно. Крім кількох виходів вони оснащені датчиками диму та в них передбачені системи пожежогасіння.
Якщо обстріл. Де ховатися:
- Найбезпечніше ховатися у бомбосховищі, тому що там є вентиляція, потужне перекриття та кілька виходів, на відміну від підвалів. Також підходять для укриття метро, підземні переходи, траншеї, оглядові ями в гаражах або на СТО, але саме ті, в яких є доступ повітря;
- для укриття під час обстрілу не підходять під'їзди, багатоповерхові будинки, захаращені підвали - все це може обвалитися під час бомбардування.
- також не ховайтеся під машинами, автобусами, під стінами магазинів чи офісів. Через вибухову хвилю зверху летітиме скло. Не ховайтеся серед будь-яких контейнерів, ящиків, будматеріалів - вони можуть спалахувати.
Загальні поради:
• коли починаються сирени, намагайтеся не панікувати, насамперед при дітях;
• спілкуйтеся з сусідами та незнайомими людьми. Небезпека зближує, допомога іншим людям дає деяке відчуття контролю ситуації.
• варто знайти кілька сімей із сусіднього будинку й домовитися про взаємовиручку, щоби був запасний плацдарм, якщо щось трапиться з вашим будинком.
• створити відчуття стабільності допомагає рутина. Через "не хочу" потрібно робити те, що перебуває у зоні нашого контролю: прибирання будинку, догляд за собою, заняття з дітьми.
ЯК ЗАХИСТИТИ ВІКНА ВІД ВИБУХІВ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ
У період воєнних дій будинки мирного населення дуже часто страждають від обстрілів чи вибухів ракет.
Уламки скла не менш небезпечні, ніж осколки від снарядів. Вони здатні травмувати всі частини тіла й пошкодити життєво важливі органи. Саме тому важливо подбати про свою безпеку вдома, адже в багатьох немає можливості весь час сидіти в підземному укритті. Надаємо декілька порід, як захистити вікна від вибухів.
Скотч
Наклейте на скло посередині дві смужки навхрест по всій діагоналі. Додавайте смужки, аж поки не отримаєте щось схоже на сніжинку. Чим більше шарів, тим краще. Найкраще для цього підійде армований скотч (зазвичай його виготовляють сірого кольору), проте можна використати й звичайну малярну чи поліетиленову клейку стрічку. Такий запобіжний захід не дасть склу розлетітися на сотні дрібних уламків, що можуть заподіяти неабияку шкоду мешканцям будинку.
Папір, змочений у мильному розчині
Змочіть папір або газету в розчині з мила й води та щільно притисніть до вікна. Наклейте такі папірці по всій площі вікна. До речі, здерти такий захист після того, як небезпека мине, набагато простіше, ніж скотч, який залишає клейкі сліди.
Твердий щит
Найнадійніший спосіб. Візьміть великий шматок дерева, міцного картону чи взагалі будь-якого твердого матеріалу, якому можна надати форми віконної рами. Прикладіть його до скла й надійно зафіксуйте. Будьте надзвичайно обачними!
За жодних обставин не підходьте до вікон, якщо чуєте неподалік звуки пострілів або вибухи. Відійдіть якомога далі від скла, розмістіться на підлозі головою донизу й закрийте голову руками.
Пам’ятайте, що саме ви несете відповідальність за своє життя, тож бережіть його!