Освітній серіал «Підприємництво для школярів» розвиватиме підприємницьке мислення підлітків і допоможе пропрацювати власну бізнес-ідею.

Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» поінформувала Міністерство цифрової трансформації України, що рішенням експертної комісії з економіки навчальній програмі курсу за вибором «Підприємництво для школярів» для учнів 10-11 класів надано гриф «Схвалено для використання в освітньому процесі». 

Курс заснований на рамці компетенцій з підприємництва EntreComp. Це міжнародний стандарт, за яким створюються програми з підприємництва в Європі.

Це 6 модулів і 36 уроків у форматі поєднання живих запитань від школяра-початківця до експертів у своїх нішах. 

Постійні ведучі курсу:  

  • Віталій Зелений — актор серіалу SIZ, 1+1 video 
  • Надія Омельченко — викладачка бізнес-школи «МІМ-Київ», віцепрезидентка компанії «IT-інтегратор» 

Модуль 1. Ідея

Герої модуля: Микита Владикін — CEO та співзасновник компанії NUKA (заснував свій бізнес в 17 років).

Модуль 2. Продукт і маркетинг

Герої модуля: Валерія Толочина — директорка з маркетингу MEGOGO, Толік Козловський — маркетинг-директор «Планета Кіно», Іван Ігнатов — стратег маркетингової агенції Fedoriv, Євген Клопотенко — кулінарний експерт, шеф-кухар. 

Модуль 3. Команда і управлінські інструменти

Герої модуля: Ілля Філіпов — CEO студії онлайн-освіти EdEra, Олександр Комаров — президент Київстар, Зоя Дроншкевич — директорка з корпоративної стратегії Київстар, Анна Захараш — директорка з корпоративних зв’язків Київстар. 

Модуль 4. Фінанси і фінансова грамотність. Продажі

Герої модуля: Ілля Соколюк — креативний директор компанії Monobank, Єгор Валовські — співзасновник сервісу Fintellect.  

Модуль 5: Презентація продукту та пошук партнерів

Герої модуля: Василь Кундрик — співзасновник Urban Space 500, Діана Даюб — консультантка з питань партнерств, ком’юніті-менеджменту та нетворкінгу, Євгенія Клепа — директорка 1991 Open Data Incubator

Модуль 6. Юридичні аспекти

Герої модуля: Артем Афян — співзасновник і керівний партнер юридичної компанії Juscutum. 

Теорія підкріплюється досвідом Монобанку, Megogo, Планета Кіно та інших успішних українських бізнесів. Розмова протікає легко та невимушено, базуючись на живих кейсах та досвідах компаній, а також доповнюється поясненнями викладачки бізнес-школи «МІМ-Київ». 

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що навчати підприємництва потрібно ще зі шкільної парти. «Зроблено важливий довгоочікуваний нормативний крок. Отримання грифу дозволяє рекомендувати «Підприємництво для школярів» як факультатив до уроків економіки в школах. Це означає, що жодних перепон для використання курсу вчителями і учнями немає. Шкільне підприємництво стане можливим в Україні».   

Курс Мінцифри розроблений у партнерстві з компанією Київстар та студією онлайн-освіти EdEra.  

«Цей освітній серіал можна назвати міні MBA для школярів, адже він допоможе підліткам здобути практичні  знання про підприємницьку діяльність — від розробки ідеї до створення маркетингової стратегії, налагодження роботи в команді та юридичної підтримки. Вивчення основ бізнесу з шкільних років — це розповсюджена практика в прогресивних західних країнах, яка допомагає учням старших класів отримати базові підприємницькі навички та знання. Ми вдячні Мінцифрі та МОН за розвиток шкільного підприємництва в Україні», — коментує Анна Захараш, директорка із корпоративних комунікацій Київстар.

«Курс «Підприємництво для школярів» — унікальний освітній продукт в Україні. По-перше, він заснований на рамці компетенцій з підприємництва EntreComp, що є міжнародним стандартом підприємницьких освітніх програм. А, по-друге, він наповнений реальними кейсами та досвідом українських підприємців. Ми надзвичайно щасливі, що українські школярі матимуть змогу проходити його в рамках шкільної програми. Ці знання неодмінно розвинуть їхнє підприємницьке мислення та стануть у пригоді в майбутньому», — коментує CEO студії онлайн-освіти EdEra Ілля Філіпов.

Безоплатно пройти курс «Підприємництво для школярів» можна на порталі Дія.Цифрова освіта. Також курс доступний на платформі студії онлайн-освіти EdEra

 

Міністерство цифрової трансформації України