Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький провів чергову селекторну робочу нараду в режимі онлайн з головами райдержадміністрацій, районних рад, територіальних громад та міст обласного значення.

В ході наради т.в.о. директора Департаменту морегосподарського комплексу, транспортної інфраструктури та зв’язку Одеської ОДА Олександр Гайдук, доповів про сферу функціонування транспортної інфраструктури – забезпечення організації пасажирських перевезень на території Одеської області.
«Автобусна маршрутна мережа, що відноситься до компетенції облдержадміністрації, налічує 314 діючих автобусних маршрутів, включаючи 301 міжміський та 13 приміських, мережу обслуговує 51 автомобільний перевізник. На території Одеської області послуги пасажирам надають 32 автостанції. Найбільш розвинутими напрямками автобусних перевезень є приміські автобусні маршрути, що з’єднують прилеглі до міста Одеси населені пункти з обласним центром. На міжміських автобусних маршрутах переважають маршрути сполученням між районними центрами області та містом Одеса. Також у літній період значно збільшується кількість перевезень у напрямках морських курортів, розташованих в області. На разі внутрішньорайонні маршрутні мережі налічують близько 340 автобусних маршрутів, що мають бути передані для забезпечення організації перевезення до облдержадміністрації чи органів місцевого самоврядування, згідно із змінами до статті 7 Закону України «Про автомобільний транспорт», що набрали чинність з 02.10.2021 року, при цьому районні державні адміністрації втрачають повноваження щодо забезпечення організації пасажирських перевезень», – сказав про ситуацію у галузі пасажирських перевезень на Одещині Олександр Гайдук.
Керівник профільного транспортного Департаменту ОДА окремо закцентував увагу учасників селекторної наради на необхідності всебічної підготовки автомобільних перевізників та власників автостанцій до здійснення автобусних перевезень в період можливих несприятливих погодних умовах зимового періоду для забезпечення сталої роботи пасажирського автомобільного транспорту.
«Необхідно провести підготовку транспортних засобів, інструктаж водійського складу, забезпечити додаткову кількість паливно-мастильних матеріалів.
«Просимо районні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування провести відповідну роботу з автомобільними перевізниками та не допустити виникнення надзвичайних ситуацій під час ускладнення погодних умов», – наголосив Олександр Гайдук, звертаючись до учасників селекторної наради.
Також т.в.о. директора Департаменту морегосподарського комплексу, транспортної інфраструктури та зв’язку ОДА приділив увагу питанню належного здійснення виплат заробітної плати на підприємствах транспортної інфраструктури регіону, зокрема, у зв’язку із зменшенням пасажиропотоку в умовах переходу Одеської області до «червоного» рівня епідеміологічної безпеки: «Обласною держадміністрацією внесено зміни до договорів про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, відповідно до яких автомобільні перевізники мають встановлювати рівень заробітної плати водіїв не нижче рівня, що закладено в обґрунтуваннях розрахункового тарифу на маршрути».