Посуха, що цілком можлива у період посіву озимих пшениці, диктує свої правила. Тому стосовно здоров’я насіння та осінньої вегетації озимих періоду 2021 – 2022 усім сільгоспвиробникам потрібно прислухатися до фахівців.

Слід зазначити, що за посушливих умов насіння, що потрапить у ґрунт, повинно мати певну кількість запобіжників, аби протриматися від 3-х до 6-ти місяців без вологи у сухому ґрунті, потім прорости та подолати збудників хвороб та можливе нашестя шкідників.
Тому насіння повинно бути здоровим, обов’язково крупним або середнім за крупністю, тоді як щупле насіння у важких умовах посухи не протримається протягом такого тривалого часу.
Наступним кроком є проведення обов’язкової фітосанітарної експертизи, яка включає усі можливі питання щодо посівних якостей насіння, тобто визначаємо комплексне здоров’я насіння. Визначаємо загальні ростові показники (схожість, енергія проростання), потім виявляємо патогени, які можуть бути присутні на насінні.
Першим пунктом визначаємо рівень засмічення насіння пшениці спорами твердої сажки. Однак, за посушливих умов необхідно притримуватися правила – навіть слідові рівні заспорення твердою сажкою неприпустимі для використання на посів. На превеликий жаль жоден з протруйників, навіть такий, де прописано, що він знімає сажку, не може очистити насіння на 100%.
Наступним потрібно визначити наявність на насінні патогенів різного ґатунку. По-перше, це збудники кореневих та прикоренево-стеблових гнилей, які можуть передаватися насінням. Також ґрунт може містити велику кількість патогенів, здебільшого грибної етіології. Тому з усієї кількості зареєстрованих в Україні фунгіцидів ми вибираємо ті, які мають бути дійсно високоефективними, особливо з пролонгованим ефектом, щонайменше 3, а краще 6-8 тижнів та без наявності ознак фітотоксичності.
Окрім фунгіцидних протруйників у багатьох випадках цілком слушно додавати протруйник інсектицидний. Коли це може бути необхідним? Інсектицид у даному випадку має бути таким, що має попередити розвиток та літ шкідливих комах протягом початку вегетації культури. А також інсектицид повинен попередити пошкодження насіння у ґрунті. За останні роки, особливо чітко посушливі, коли ми починаємо сівбу озимих культур необхідно постійно тримати контроль над шкідливими комахами, як ґрунтовими, так і сисними. Це стосується усіх ранніх та надранніх посівів пшениці озимої, які будуть розміщені по стерньових попередниках або по соняшнику, ріпаку та сої. За оптимальних термінів сівби інсектицидний протруйник є доцільним за високого інвазійного фону поля, тому потрібно проводити обстеження поля протягом посіву. Щодо пізніх термінів сівби, чи потрібен інсектицид? З одного боку начебто непотрібен, однак, у нас часто затягується теплий період осені та початку зими, коли продовжується літ шкідливих комах. Для попередження проблеми рекомендуємо ставити інсектицидний протруйник навіть у пізні строки посіву.
Так складається, що останніми роками для захисту насіння озимих пшениці і ячменю від шкідливих організмів у передпосівному протруєнні насіння ми до фунгіциду та інсектициду додаємо ще й морфорегулятори, тобто речовини, які впливають на фізіологію розвитку рослин. Адже не завжди ми маємо вологу у ґрунті, посуха призводить до ряду проблем, тому повернення до питань фізіології є на часі. Для отримання достойних врожаїв необхідно дотримуватися усіх технологічних прийомів, аби посіяне насіння мало можливості за умови достатнього зволоження спокійно проростати, а за відсутності вологи в змозі буде дочекатися її через тиждень, місяць, декілька місяців, поки зловить продуктивну вологу. Саме морфорегулятори можуть спрацьовувати на розвиток рослин у таких жорстких умовах. До речі, нинішній рік чітко показав нам усім, що навіть за повної відсутності ґрунтової вологи , знаючи фізіологію рослин є можливість отримати врожай на рівні 4.5 т/га по непарових попередниках та до 8.5 т/га по парах.Так звані росторегулюючі препарати можуть стримувати момент проростання, якщо ґрунт є сухим, а за появи хоча би крапельної вологи включають старт для розвитку перш за все кореневої системи. Доведено експериментально та практикою, що добре розвинута коренева система перед розвитком листової надземної маси призводять до правильного та рівномірного росту рослин.
Гарних Вам врожаїв!
 
Відділ агропромислового розвитку
Подільської районної державної адміністрації