02 листопада 2021 року у приміщені Подільського районного сектору №5 філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області головним юристом Савранського бюро правової допомоги Віталієм Гаврилюком спільно із начальником сектору Олегом Тімановським було проведено правопросвітницький захід, на тему: «Права осіб з інвалідністю та їх захист».

Під час заходу було зазначено, що відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» особи з інвалідністю володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод, закріплених Конституцією України, законами України та міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Тобто, не існує якихось особливих чи окремих прав для осіб з обмеженими можливостями. Права людини в кожного однакові, питання лише в перешкодах на шляху до їхньої реалізації.

Учасників заходу було ознайомлено, що особою з інвалідністю є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов'язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.

     Також окремо роз’яснено права, пільги та соціальне забезпечення осіб з інвалідністю, а саме:

  • соціально – побутове та медичне забезпечення осіб з інвалідністю;
  • послуги, що надаються особам з інвалідністю безоплатно чи на пільгових умовах;
  • передача у власність автомобіля виданого особі з інвалідністю;
  • безоплатне придбання лікарських засобів;
  • позачергове обслуговування осіб з інвалідністю;
  • безоплатний проїзд осіб з інвалідністю;
  • право на освіту;
  • пільги по оплаті житлово-комунальних послуг.

Відсутність дискримінації осіб з інвалідністю є показником високої правової культури і побудови розвиненої правової держави, до чого й прагне наше суспільство.

Подільський районний сектор № 5
філії Центру пробації в Одеській області