На виконання вимог діючого законодавства - пунктів 4-10 розділу ІІІ «Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин» (затвердженої Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338), керуючись ст. 2, 11, 25, 26 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 4, 11 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати», ст. 27, 30, 31, 37 ЗУ «Про бджільництво» та з метою попередження отруєння бджіл засобами захисту рослин, Савранська селищна рада повідомляє виробників сільськогосподарської продукції про необхідність інформування органу місцевого самоврядування (за можливості і власників пасік) щодо застосування засобів захисту рослин (по мірі використання) на землях оброблювальних сільськогосподарських угідь.
Чинним законодавством України, ст. 20 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати», ст. 38 ЗУ «Про бджільництво» - порушення вимог законодавства про пестициди і агрохімікати та у галузі бджільництва тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну, цивільно - правову або кримінальну відповідальність (в тому числі за приховання або перекручення інформації, що могло спричинити або спричинило загрозу життю та здоров’ю людини, майну і навколишньому середовищу; неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам та населенню при застосуванні засобів захисту рослин.
Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, повинні вживати всіх заходів з метою попередження отруєння бджіл. При дотриманні інструкцій по використанню та застосуванню агрохімікатів, профілактики, попередження отруєння бджіл засобами захисту рослин, цілком можливе забезпечення безпеки бджіл, попередження непорозумінь та втрат як у власників пасік так і фермерських господарств.