З 01 жовтня поточного року набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», яким передбачено посилення відповідальності за порушення вагових норм, що допоможе зберегти від руйнування дороги, покращить безпеку дорожнього руху та сприятиме зменшенню кількості ДТП.

Зокрема закон запроваджує адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, що зафіксовані за допомогою засобів фото- й кінозйомки, відеозапису, серед іншого, в автоматичному режимі.

Крім того, закон запроваджує штрафи для водіїв транспортних засобів за невиконання вимог про зупинку від представників Укртрансбезпеки, внесення недостовірних відомостей про масу або габарити вантажу до товарно-транспортної накладної чи іншого документа тощо.

Так, за перевищення вагово-габаритних нормативів від 5% до понад 30% передбачено штраф у розмірі від 8 500 грн до 51 000 грн.

З 2020 року на ключових інфраструктурних об’єктах Великого будівництва по всій країні встановлюємо майданчики зважування-в-русі (WiM). До кінця 2021 року в Україні планується встановити 102 таких майданчики.

Довідково. Система WiM — інструмент прямого стягнення штрафів за перевищення габаритно-вагових норм. Майданчик системи перекриває дорогу по всій ширині, а фіксація руху здійснюється цілодобово у режимі реального часу за допомогою обладнання, яке монтується в верхньому шарі покриття автомобільних доріг або на прогонових будовах мостів та шляхопроводів.

Навантаження на кожну вісь вимірюється як мінімум у трьох послідовних точках. Автоматично зчитується номерний знак, габаритні розміри, загальна маса, навантаження на кожну вісь та кожне колесо окремо, кількість осей, швидкість руху тощо.