Сьогодні, 06 березня 2024 року, за дорученням виконуючого обов’язки селищного голови Олега Жируна, працівниками відділу земельних ресурсів Савранської селищної ради у ZOOM - форматі взято участь у науково- практичній конференції «Наукові підходи до формування технологій вирощування зернових і технічних культур в умовах 2024 року».
Учасники конференції ознайомились зі станом агрокомплексу на півдні України та отримали нові знання, підтверджені науковими дослідженнями практикою передових господарств. При обговорені теми стану посівів озимих культур, наголошено про необхідність постійного моніторингу/контролю стану посівів сільськогосподарських культур, норми висіву. У напрямку підживлення – алгоритм польових робіт – підживлення рослин у критичному стані та дробно, що є вірним підходом на даний час агровиробників. При вивчені сучасних технологій агросфери розглядалися застосування новітнього обладнання – точного землеробства. Приділена увага використанню вертикального садівництва у сфері ягідництва та овочевництва. У напряму секлекції та насінництва приділено значну увагу значенню сортів/державної селекції, як таких, які адаптовані до умов півдня, стійких, витривалих до низьких агрофонів. Значна увага приділена темі вирощування зернобобових культур як альтернативи корисних продуктів харчування майбутнього, вагомість у кормовиробництві та їх роль в якості попередників, зв'язуванні азоту. Підіймалися проблемні питання при вирощуванні соняшника, недотримання сівозмін – виснажування ресурсів. Розглядалися сорти соняшника вітчизняних та іноземних гібридів.
У конференції взяли участь науковці та селекціонери, кандидати сільськогосподарських наук Національної академії аграрних наук України, Селекційно-генетичного інституту НААН, Одеського аграрного університету, дослідних станцій, центу з гідрометеорології; представники сільгоспвиробництва, фахівці обласних адміністрацій – Департаментів аграрної політики, продовольства та земельних відносин ОДА, посадові особи райдержадміністрацій, міських, селищних та сільських рад з трьох регіонів Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.
За результатами науково - практичної конференції будуть сформовані практичні рекомендації «Наукові підходи до формування технологій вирощування зернових і технічних культур в умовах 2024 року».