Сьогодні, 4 березня 2024 року, виконуючий обов’язки селищного голови Олег Жирун за участю начальника відділу правового забезпечення та кадрової роботи Оленою Терпан провів робочу зустріч з начальником відділу соціального захисту населення Людмилою Воробйовою та директором КУ "Центр надання соціальних послуг" Савранської селищної ради Надією Брицькою стосовно реалізації проекту із запровадження в громаді комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості.
Присутні обговорили порядок реалізації експериментального проекту із запровадження комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості.
Як повідомила директор КУ "Центр надання соціальних послуг" селищної ради Надія Брицька, проєкт реалізує Міністерство соціальної політики України. Центри Життєстійкості — це дружні, безбар’єрні простори, на базі яких надаватимуться соціальні послуги, зокрема інформування, консультування та соціально-психологічна допомога. Очікується, що діяльність таких Центрів сприятиме зміцненню психосоціальної стійкості населення громади.
Основна мета проєкту – зниження загального рівня стресу і тривожності українців, формування навичок першої психологічної допомоги близьким (особливо дітям та старшим членам родини), навчання стресостійкості та попередження психологічної травматизації. Особливу увагу буде приділено родинам, на які війна має найбільший вплив: військовослужбовців та ветеранів, сім’ям із маленькими дітьми.
Нова психосоціальна послуга передбачає комплексний підхід. Так, насамперед здійснюватиметься оцінка потреб людини. Після цього її інформуватимуть про доступні послуги для вирішення існуючих проблем, можливості соціального захисту, за потреби, – безоплатну правничу допомогу. Також будуть запроваджені психологічна діагностика, психологічне консультування (індивідуальне, сімейне, групове); надання психологічної підтримки та допомоги після психологічних травм та стресових розладів; навчання методам і прийомам, які допомагають знижувати фізичний та психологічний стрес тощо.
Окремі напрями стосуватимуться психологічної підтримки батьків, розвитку батьківських навичок та догляду за дітьми, допомоги в побудові стосунків з дітьми на різних етапах дорослішання. А також – психологічної роботи з військовослужбовцями, ветеранами і їхніми родинами.
За результатами наради виконуючим обов’язки селищного голови надані додаткові доручення.