Бездоглядними, безпритульними називають дітей, які були покинутими батьками, або самі залишили сім’ю чи дитячі заклади, в яких перебували і не мають певного місця проживання.

Явище дитячої бездоглядності і безпритульності є складним і неоднозначним, адже ці діти є жертвами не лише власних родин, але й байдужості оточуючих та суспільства.
Основними причинами виникнення такого явища, як дитяча бездоглядність та безпритульність, є погіршення матеріального благополуччя значної частини населення, зниження відповідальності батьків за виховання дітей, сором за поведінку батьків, байдужість батьків до труднощів їхніх дітей у школі, конфлікти між однокласниками та вчителями, загострення конфліктів між батьками та дітьми.
Розірвання шлюбу, розлучення батьків також є однією з причина безпритульності і бездоглядності дітей. Діти, які зростали в повноцінній сім’ї, де були захищені, опиняються в зоні ризику.
Бездоглядні та безпритульні діти – це переважно особи до 14 років. «Самостійно» діти йдуть з дому, починаючи з 6-7 років.
Походи підлітків з дому можуть відбуватися під впливом друзів. У подібних випадках слід не тільки припиняти такий спосіб життя дитини, але і зробити для нього привабливим перебування в родині, учнівському колективі, громадськості.
З метою подолання основних причин дитячої бездоглядності необхідно ще на ранній стадії виявляти сім’ї, які неспроможні виконувати виховні функції, вживати заходів для запобігання соціальному сирітству, створювати належні умови для всебічного розвитку та виховання дітей, поширювати форми сімейного виховання, влаштування дітей–сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування під опіку/піклування, у дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї.
Службою у справах дітей Савранської селищної ради вживаються заходи щодо соціального захисту дітей, та запобігання дитячій бездоглядності, безпритульності та вчиненню дітьми правопорушень. Спеціалісти служби у даній роботі співпрацюють із органами поліції, надавачами соціальних послуг, закладами освіти, закладами охорони здоров’я іншими суб’єктами взаємодії.
На жаль, у громаді проживає чимало сімей, у яких не створено відповідних умов для життя та повноцінного розвитку дітей і це може стати причиною того, що діти залишають домівки і вибирають вулицю. Щотижнево проводяться заходи з метою їх виявлення, взяття на облік та проведення роботи для соціального захисту. Інколи про наявність таких сімей повідомляють старости села, працівники навчальних закладів, працівники поліції. Ми також звертаємось по допомогу до громадян.
Шановні жителі громади! Просимо Вас, у разі виявлення Вами безпритульних дітей, та дітей, які страждають у власних сім’ях, повідомити органи Національної поліції або службу у справах дітей Савранської селищної ради.
Дякуємо небайдужим!