01.04.2021р. рішенням виконавчого комітету №3/5 було створено постійно діючу комісію із встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин при   виконавчому комітеті Савранської селищної ради.

Відповідно, до покладених завдань, Комісія:

- приймає звернення та відповідні документи від фізичних осіб та суб’єктів господарювання (юридичних осіб) власників бджолосімей, які стосуються повноважень Комісії;

- інформує аграріїв про необхідність дотримання ними вимог чинного законодавства щодо охорони бджіл та застосування ними засобів захисту рослин, належного і вчасного інформування населення та власників пасік про їх застосування;

- при обстеженні пасіки, вживає заходів для збереження живих бджіл;

- складає акти, які засвідчують факти отруєння бджіл пестицидами чи агрохімікатами;

- вчиняє інші дії щодо охорони бджіл, в межах чинного законодавства України.

Відповідно до законодавства у сфері бджільництва Відділом заведений журнал обліку пасік для реєстрації стаціонарних та кочових пасік.

Станом на сьогоднішній день поступила одна заява від жителя сел. Салькове Кіровоградської області про розміщення пасіки в кількості 100 бджолосімей на території с.Вільшанка з 08.05.2021 р. по 01.10.2021 р. Відповідно дана пасіка зареєстрована в Журналі обліку пасік в розділі Кочові пасіки. Вся інформація щодо розміщення даної пасіки та рекомендації про необхідність дотримання Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин донесена до аграріїв в радіусі 10 км від місця розташування пасіки.

Заяв про встановлення факту отруєння бджіл від власників пасік, зареєстрованих на підвідомчій території до Комісії не надходило, відповідно засідань комісії у 2021 році не було.

Також працівниками Відділу на офіційному веб-сайті селищної ради регулярно розміщується актуальна інформація для аграріїв та пасічників про зміни в законодавстві.

Відділ перспективного розвитку

та закупівель Савранської селищної ради