Трансжири — це різновид ненасичених жирів. Вони можуть бути натуральними або штучно створеними. Природні трансжири зустрічаються в невеликих кількостях у м`ясі та молочних продуктах жуйних тварин. А ось штучні трансжири утворюються за рахунок гідрогенізації продукту, тобто насичення ненасичених кислот молекулами водню. Але всі корисні кислоти руйнуються, і такий продукт стає пустим для організму. Вони містяться в будь-яких рослинних маслах, які зазнають вторинного нагрівання до високих температур. Наприклад при нагріванні рослинних олій до температури 250°C і вище або при багаторазовому нагріванні вже приготованих продуктів утворюються ті самі трансжири. Тобто розігріта чотири рази поспіль запіканка чи котлетка вже не така невинна, як щойно приготована. Говорячи простими словами, певна частка трансгенних жирів міститься практично в будь-який їжі, спершу приготовленої, потім нагрітої ще раз. Якщо ви просто смажите на натуральній рослинній олії за температури до  200°C, не використовуючи її повторно, то ризик виникнення трансжирів мінімальний.

Небезпека транс-жирів

У природі нормальна просторова структура ненасичених жирних кислот відповідає в так званій "цис-формі", тобто коли всі атоми водню при подвійний зв’язку розташовані по один бік від вуглецевого ланцюга.

У процесі гідрогенізації відбувається поломка молекули, і вона перетворюється на "транс-форму", при якій атоми водню йдуть по різні сторони від вуглецевого скелета.

Порушення просторової конфігурації жирної кислоти, перехід її в "транс-форму" – неприродний процес. Новоутворена молекула веде себе в організмі непередбачувано.

При потраплянні у кров, молекули транс-жирів вбудовуються в оболонки клітин – мембрани, витісняючи з них необхідні для організму омега-6 і найбільш цінні омега-3 жири.

При цьому повністю змінюється вся структура клітинної мембрани: вона стає жорсткою і клітина втрачає здатність отримувати ззовні необхідні поживні речовини і виділяти через мембрану продукти життєдіяльності, в тому числі, токсини.

Клітина опиняється в умовах енергетичного голоду, який, у свою чергу, призводить до цілого ряду захворювань: серцево-судинної системи, цукрового діабету II типу, ожиріння, онкологічних захворювань, хвороб печінки, нервової системи та ін.

Однозначно доведено, що споживання гідрогенізованих жирів, тобто рослинних жирів, переведених у твердий стан, веде до розвитку атеросклерозу судин. Штучно створені транс-жири в багато разів шкідливіші і небезпечніше, ніж будь-який натуральний тваринний жир (сало, вершкове масло, жир у вершках, сметані, жир м’яса та ін.)

Приготування їжі з використанням маргарину збільшує вірогідність розвитку захворювань серця як мінімум на 50%. Транс-жири ведуть до виникнення ішемічної хвороби серця, до інфарктів та інсультів. Порушується серцевий ритм і збільшується в’язкість крові.

При вживанні гідрогенізованих жирів різко зростає ризик раптової смерті від зупинки серця.

Транс-жири ушкоджують мембрани життєво важливих клітинних структур, зокрема клітин головного мозку і нервових клітин. Вбудовуючись в нервові клітини головного мозку, вони витісняють з мембран вкрай важливі омега-3 жирні кислоти. Мембрани нервових клітин стають жорсткими, інертними, не можуть адекватно сприймати сигнали.

Відповідно, гідрогенізовані жири гальмують роботу головного мозку, що найбільш згубно позначається на здоров'ї дітей і літніх людей. Регулярне споживання гідрогенізованих жирів загрожує передчасним старінням, розвитком старечого недоумства, низьким інтелектом у дітей.

Нервові клітини перестають отримувати повноцінне харчування, у них порушується обмін речовин. Надалі це призводить до серйозних дегенеративних захворювань нервової системи.

У жінок, що захоплюються споживанням транс-жирів, рак грудей зустрічається на 40% частіше, а аналіз взятої у них жирової тканини показує наявність в ній гідрогенізованих жирів.

У чоловіків значно зростає ризик захворіти на рак простати. Також відзначається зниження рівня тестостерону та погіршення якості сперми, зокрема утворення аномальних сперматозоїдів.

Транс-жири знижують чутливість клітин підшлункової залози до інсуліну, тим самим, провокуючи розвиток діабету II типу.

 Як уникнути транс-жирів?

Численні дослідження світових клінік підтвердили, що вживання транс-жирів призводить до серйозних наслідків для організму. У таких країнах як Данія, Швеція, Австрія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія транс-жири вже заборонені.

В складі яких продуктів містяться трансжири:

  • маргарин та спред;пальмова та кокосова олії;
  • вафлі, випічка, торти, печиво, цукерки — всі солодощі з додаванням маргарину чи спреду;
  • снеки у вигляді крекерів;
  • чипси, сухарики, горішки, попкорн;
  • весь фаст-фуд та вулична їжа;
  • майонез та майонезні соуси;
  • паніровані напівфабрикати (рибні палички та нагетси);
  • заморожені основи для піци;
  • заморожені напівфабрикати для випічки;
  • шоколад з вмістом какао-масла, лауринової та стеаринової кислоти;
  • морозиво;
  • кондитерські суміші для кремів та виробів;
  • сири з низьким вмістом холестерину, плавлені сирки.