Щорічно, незалежно від епізоотичного стану водойм, рибу 3-4 рази на рік піддають ветеринарному огляду та іхтіопатологічному дослідженню при планових весняних та осінніх, а також контрольних обловах. Що передбачено п. 11 розділу № І «Ветеринарно-санітарних правил для рибницьких господарств» (Державного комітету рибного господарства України).
Контрольні облови слід проводити двічі на рік в ІІ та ІІІ кварталах в зв’язку з тим, що на даний період припадає вегетаційний час у рибальстві (температура води вище 12Со).
У благополучних господарствах заходи носять переважно профілактичний характер, а в неблагополучних - вони вимушені, оздоровчі, спрямовані на ліквідацію хвороби.
Заходи боротьби розраховані на підвищення резистентності організму риб до захворювань, на знищення збудника в середовищі їх проживання, на профілактику і лікування риб. У планах передбачають потребу в дезінфекційних засобах, медикаментах, обладнанні.
Хвороби риб можуть завдавати великої шкоди рибництву, тому для успішного розведення риби, отримання високої продуктивності водойм важливо знати і вміти діагностувати найбільш поширені захворювання риб, ефективно здійснювати профілактичні заходи.
Хвороби риб поділяють на
інфекційні, збудниками яких є
- бактерії,
- віруси,
- гриби або водорості,
інвазійні, викликані тваринами паразитами:
- найпростішими,
- гельмінтами,
- ракоподібними та ін.
Виникнення захворювань тісно пов’язане з багатьма факторами, що впливають на життя риб у водоймі.
Так, наприклад, надлишок сірководню або недолік кисню в ставкової воді, вплив стічних вод, які потрапляють у ставки, та інші негативні чинники знижують стійкість риб до захворювань, сприяють поширенню хвороби.
Тому при постановці діагнозу необхідно не тільки визначити збудника, а й враховувати фактори, які могли б спровокувати спалах хвороби або стати безпосередньою причиною її.
Для запобігання захворювань риб обов’язковим є проведення лікувально-профілактичних заходів.
Велику роль у профілактиці захворювань грають
- виконання рибоводно-біотехнічних заходів,
- дотримання технології вирощування риби,
- використання доброякісних кормів, особливо при вирощуванні риби в садках та басейнах.
Надмірна щільність посадки, різкі коливання температури води, недолік кисню та інші стрес-фактори викликають зниження загальної резистентності організму риб.
У ослаблених риб захворювання можуть бути викликані вірулентними або умовно-патогенними мікроорганізмами, в тому числі типовими представниками водної мікрофлори.
До таких захворювань належать
- міксобактеріози,
- бактеріальна геморагічна септицемія (краснуха, або аеромоноз),
- деякі інвазії.
Для профілактики захворювань виключно ефективно використання полікультури, наприклад вирощування коропа з білим і чорним амурами, білим і строкатим товстолобиками.
Ці риби не тільки більш стійкі до небезпечних для коропа захворювань, але й при їх спільному вирощуванні значно покращують екологічний стан водойм.
Одночасно знижується рівень паразитарних захворювань, оскільки ці риби поїдають зоопланктон і бентос, окремі представники якого є проміжними господарями багатьох ендопаразитів.
Успішна боротьба з хворобами риб неможлива без своєчасного виконання комплексу спільних лікувально-профілактичних заходів, обов’язкових у технологічному процесі, а саме:
- антипаразитарні обробки риби навесні і восени безпосередньо в ставках органічними барвниками
- регулярне внесення вапна по воді у ставки при накопиченні в них органічних речовин і хвороботворних мікроорганізмів.