Як виглядає рослина?

За своїм зовнішнім виглядом амброзія дуже нагадує полин звичайний або коноплю. Висота рослини може досягати до двох метрів. Коренева система проникає в ґрунт на глибину до чотирьох метрів і більше. Саме ця особливість дозволяє амброзії виживати навіть у найбільш посушливі роки. Стебло прямостояче, опушене з красивими ажурними листками завдовжки до 15-17 см, темно-зеленого кольору. Квітки в амброзії дрібні, різних відтінків зеленого кольору. 

Чому шкідливо для здоров’я?

Пилок цього бур'яну вважається найбільш агресивним алергеном. Симптоми, які може викликати амброзія - задуха, ускладнене дихання, кашель, нежить, сльозливість, висипання на шкірі та інші симптоми алергії. У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

Як зменшити ймовірність контакту з пилком амброзії?

  • Не виходьте в ранкові години на вулицю, особливо в період з 5 до 12 години, саме в цей час припадає пік викиду пилку
  • Намагайтеся закривати вікна в приміщенні, особливо вночі та вранці, також закривайте вікна в автомобілі 
  • Повернувшись додому з вулиці, обов'язково вимийте руки та промийте ніс сольовим розчином

Але найголовніше - знищувати цей бур'ян до періоду цвітіння

Хочете не мати проблем з амброзією - виривайте рослини з корінням до цвітіння. При вириванні та скошуванні амброзії обов'язково захистіть обличче і тіло – одягніть одяг з довгими рукавами, щільні рукавички, закрите взуття. Після цвітіння, якщо не встигли знищити рослину, обов'язково спаліть її. Повторне скошування треба повторити через три тижні.  

Державний фітосанітарний інспектор                          Юрій САЛЮК