Відділ земельних ресурсів Савранської селищної ради повідомляє, що в межах селища Саврань на посівах кукурудзи виявлено шкідника – західного кукурудзяного жука.
З метою локалізації та ліквідації виявленого шкідника - розпорядженням Подільської районної державної (військової) адміністрації від 02.08.2024 р. за №131/24 визначено межі карантинних зон – це ділянки особистого селянського господарства, розташовані між дорогою на с. Березівка та вул. Володимира Великого селища Саврань, а також затверджено систему фітосанітарних заходів, які (за участю райдержадміністрації, селищної ради, землекористувачів/землевласників, господарств усіх форм власності, ГУ Держпродспоживслужби в області) передбачають фітосанітарний контроль, обстеження земельних ділянок, дотримання вимог під час вирощування, сівозміни, обробку посівів дозволеними інсектицидами.
Землекористувачам та суб'єктам господарювання усіх форм власності, що займаються заготівлею, зберіганням, вирощуванням, реалізацією та переробкою рослинних матеріалів на підвідомчій території рекомендовано:
- суворо дотримуватися карантинних вимог на територіях, де запроваджено карантинний режим;
- надавати послуги з вантажоперевезення лише за наявності карантинного та фітосанітарного сертифікатів;
- здійснювати систематичні обстеження земельних ділянок у період розвитку шкідника;
- висівати сорти стійкі до пошкодження західним кукурудзяним жуком;
- обробляти посіви, дозволеними в країні, інсектицидами, що включають захист від такого шкідника.
Західний кукурудзяний жук є одним із найнебезпечніших шкідників кукурудзи. Живиться жук на рослинах кукурудзи, а за відсутності такої культури також може живитись коріннями деяких злакових трав, але так його розвиток неповноцінний, тому за умов виявлення вогнища західного кукурудзяного жука забороняється висівання кукурудзи на таких ділянках протягом наступних 3х років.
Савранська селищна рада звертається до користувачів земельних ділянок, землевласників особистого селянського господарства, присадибних ділянок, сільських господарств не нехтувати заявленими попередженнями та дотримуватися вимог законодавства в частині карантину рослин; вживати всіх необхідних, можливих заходів щодо недопущення розповсюдження та ліквідації небезпечного шкідника кукурудзи.