Вірусний гепатит А — захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг. Ще в народі називають хвороба «Боткіна». Плутають із гепатитом В, у якого механізм передачі інший – через кров і лікування важке і довготривале.
Джерело інфекції: хвора людина та хворі з безсимптомними формами.
Основні факти про гепатит А:
1. Механізм передачі – фекально-оральний.
2. Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок уживання забруднених харчів або води.
3. Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).
4. Вірус стійкий в зовнішньому середовищі: кип’ятіння вбиває його через 5 хв. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді —10 місяців, добре виживає у заморожених продуктах – до 1 року.
5. Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА.
6. Після перенесеного захворювання пожиттєвий імунітет.
7. Вірус досить легко передається в побуті, так як має маленьку інфікуючу дозу, хвороба поширюється швидко, уражених дуже багато.
Симптоми:
Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) триває 14–28 днів. Симптоми можуть бути як легкими, так і тяжкими. Часто гепатит А на початку хвороби можна сплутати з гострою респіраторною інфекцією, так як починається гостро з підвищення температури тіла і загальної млявості.
Найбільш розповсюджені симптоми ВГА:
1. виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
2. підвищення температури тіла;
3. втрата апетиту;
4. діарея;
5. блювота;
6. неприємні відчуття в животі;
7. важкість у правому підребер’ї;
8. потемніння сечі, яке з’являється за декілька днів до появи жовтяниці (кольору пива);
9. жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей і з’являється вже в період розпалу хвороби. З моменту появи жовтяниці, людина вже не заразна.
Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми. Легкі форми не будуть мати взагалі будь-яких проявів, окрім легкого дискомфорту, який відчуває людина. Це грипоподібний стан. Насамперед це стосується дітей, коли на один випадок клінічно-вираженої хвороби, припадає 100 випадків безсимптомних захворювань. І в цьому є підступність хвороби. Адже ці діти, не маючи симптомів хвороби, будуть виділяти збудника й інфікувати довкілля та людей навколо.
Профілактика:
1. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.
2. Якщо ви не впевнені в якості води, то пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 5 хв.
3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
4. Можна зробити щеплення проти вірусного гепатиту А.
5. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.