Американський білий метелик (АБМ) – один з найнебезпечніших шкідників-поліфагів, які зустрічаються на території України.
Унаслідок сприятливих погодних умов спостерігається тенденція його розвитку та поширення, оскільки при високій вологості повітря 85-90% та температурі близько 300С гусениці шкідника відроджуються через 4-5 днів після яйцекладки, їхня активність та щільність популяції шкідника надзвичайно збільшуються.
Американський білий метелик дуже красивий на вигляд – білосніжний, із шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовто-коричневими цяточками на крилах. Голова, груди, ноги й черевце вкриті білими волосинками. Вусики чорні з білим запиленням: у самців перисті дворядно-гребінчасті, у самиць – дворядно-пильчасті нитчасті. Розмах крил метелика 25-36 мм (іноді 40-50 мм), довжина тіла 9-15 мм. Метелики літають тільки вечорами та вночі.
Шкоди зеленим насадженням завдає гусінь АБМ, яка харчується епідермісом листя, скелетуючи його, не залишаючи навіть жилок. Гусінь має прядильний апарат, за допомогою якого вони обплітають дерева павутиновими гніздами. Так вони захищають себе від впливу зовнішніх факторів та забезпечують можливість розмножуватися. При відносній вологості повітря (понад 50%) розвиток гусені пригнічується, а іноді й навіть призводить до їх загибелі.
Незважаючи на зовнішню красу, це надзвичайно агресивний шкідник, який уражає більше 250 видів культур. В умовах Одеської області він розвивається у 2-х поколіннях (при сприятливих умовах буває і у 3-х поколіннях): перше з’являється в червні, друге – всередині липня – на початку серпня.
Якщо з метеликом не боротися, він буде збільшувати свою чисельність пошкоджувати насадження. Якщо впродовж 2-3 років дерево буде повністю об’їдатися, це призведе до ослаблення його захисних функцій, що поступово призведе до його загибелі.
Слід звернути увагу на те, що боротьба з АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, а також із технічних причин – для обприскування дерев необхідна спецтехніка, а ще гусениці старших віків є захищеними від хімічних препаратів.
Для проведення хімічної обробки за межами населених пунктів, необхідно застосовувати інсектициди відповідно до Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.
Поширюється шкідник транспортними засобами, при перевезенні сільськогосподарської продукції, промислових вантажів (пакувальний матеріал). Такі об’єкти регулювання обов’язково повинні проходити фітосанітарний контроль.
Також, комаха може мігрувати самостійно. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самка може летіти в середньому на відстань до 250 м. Можливе пасивне перенесення на значні відстані повітряними потоками.
З метою вчасного виявлення первинних вогнищ шкідника та їх негайної ліквідації необхідно здійснювати обстеження багаторічних насаджень уздовж доріг, у садах, парках лісонасадженнях, присадибних ділянках.
Заходи боротьби:
• виявлених гусениць американського білого метелика молодших віків збирають разом з пошкодженим листям і механічно знищують;
• якщо немає можливості збирати гусениць вручну, то павутинні гнізда зрізують та спалюють, а заселені дерева обробляються інсектицидами, біопрепаратами або їх сумішами;
• заселені американським білим метеликом дерева або скелетні гілки необхідно помітити, щоб пізніше переконатися в повному знищенні гусениць шкідника.
Державний фітосанітарний інспектор
Юрій Салюк