ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового облік

Обов’язки громадян з мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Громадяни, які перебувають на військовому обліку, у добровільному порядку реєструватимуть свій електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного або резервіста. Зокрема, через е-кабінет можна буде уточнювати свої облікові дані (інші варіанти уточнення через ЦНАП чи ТЦК).

Усі громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані будуть протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

До речі, стати на військовий облік протягом 60 днів зобов’яжуть громадян чоловічої статі, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу (або звільнених з неї на пенсію) у Нацполіції, ДБР, Службі судової охорони, БЕБ, ДСНС, Державній кримінально-виконавчій службі, НАБУ, органах прокуратури, ДПС та ГТС.

Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України строком понад три місяці, зобов’язані будуть протягом 30 днів з дати набрання чинності відповідною постановою КМУ стати на військовий облік громадян України.

У період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ і пред’являти його на вимогу уповноваженого представника ТЦК, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованій прикордонному. районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

Для громадян України які знаходяться за кордоном інформуємо, що вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах військового стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у ТЦК, здійснюватимуть за одночасного їхнього оновлення.

Оформлення внутрішнього чи закордонного паспорта громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюватимуть за наявності у зазначених осіб військово-облікових документів.

 

Відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації та бронювання

Перелік підстав для відстрочення зазнав певних змін так, для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації громадянин України має мати на утриманні троє і більше дітей віком до 18 років, для чоловіків які сплачують аліменти дана норма спрацює лише за відсутності заборгованості зі сплати аліментів.

Постійний догляд за хворим батьком або матір’ю дружини спрацює лише якщо вона сама потребує постійного догляду.

Скасують відстрочку для тих, хто має дружину (дружину) з-поміж осіб з інвалідністю III групи (крім певних захворювань).

З числа військовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І або ІІ групи може лише одна людина на вибір такої особи з інвалідністю.

Військово-транспортний обов'язок

З моменту оголошення загальної мобілізації транспортні засоби, призначені для доукомплектування військових формувань у особливий період і які перебувають на військовому обліку у ТЦК, заборонять будь-які юридичні дії з продажу, застави оренди чи лізингу а також вчиняти інші дії, що унеможливлюють передачу таких транспортних засобів військовим формуванням.

Відправлення таких транспортних засобів під час загальної мобілізації до суміжних областей дозволено після повідомлення ТЦК про місце знаходження транспортних засобів на строк не більше одного місяця.

Не підлягатиме передачі військовим формуванням транспортний засіб, що належить на праві власності громадянину, у разі відсутності у нього право власності на інші транспортні засоби.

Щодо важелів впливу на ухилянтів законодавець передбачив право ТЦК та СП звернутися з позовом до суду про тимчасове обмеження громадян України у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.