З початку року в Одеській області вже зареєстровано 1 випадок захворювання на ботулізм. Захворів чоловік, 75 років, який вживав м’ясну консерву (м'ясо качки) власного приготування з ознаками бомбажу. Через декілька годин у нього з’явилось багаторазове блювання та рідкий стул. На слідуючий день вже виникла клініка притаманна ботулізму: двоїння в очах, порушення ковтання твердої їжі, запор, а пізніше кишкова непрохідність та порушення діяльності ЦНС.
В минулому році реєструвалось 3 випадки, які були пов’язані з вживанням риби - в’яленого ляща, придбаного в інтернет – магазині, м’ясної консерви домашнього приготування, копченої риби невідомого виробництва у вакуумних пакетах.
Ботулізм - це гостра токсикоінфекція, пов’язана із вживанням продуктів, що містять ботулотоксин із ураженням нервової системи. Летальність складає до 20%.
Збудник ботулізму широко розповсюджений в природі, спори довго зберігаються в ґрунті, піску, мулі.
Шлях зараження в основному харчовий. Захворювання зазвичай розвивається при вживанні продукту в якому накопичився ботулотоксин. Найчастіше це в'ялена, копчена або слабо просолена риба, вироби з м'яса (ковбаса, домашня шинка тощо), мясні, рибні, овочеві та грибні консерви. При варінні домашніх ковбас, слід ретельно обробляти кишку, де за життя тварини могли знаходитись спори ботулізму. У виробництів консервів з овочів і грибів, треба бути дуже обережним, аби вимити з цих продуктів усі залишки грунту. Також можна отруїтись після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Профілактика:
Для уникнення отруєння ще раз нагадуємо основні вимоги, яких має дотримуватись населення при виготовленні консервів в домашніх умовах:
- ретельно обробляти тару та сировину для виготовлення консервів (мити, ошпарювати, кип’ятити);
- при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120ºС і більше, при якій ботулотоксин гине;
- ні в якому разі не вживати консервів, які мають ознаки «бомбажу» (тобто здуття), або які викликають сумніви щодо їх якості, зовнішнього вигляду, консистенції, запаху та смаку;
- перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5–25 хвилин, в залежності від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини;
- зберігати домашні консерви необхідно на холоді при температурі від 0 до + 3ºС;
- при консервуванні овочів і фруктів їх необхідно ретельно мити під проточною водою. Овочі та фрукти повинні бути доброякісними, без ознак порчі та гнилі. Для їх приготування необхідно обов’язково додавати лимонну або оцтову кислоту, сіль і цукор, тобто ті спеції, які створюють середовище, яке не дає змоги вижити мікробам ботулізму;
- ні в якому разі не купувати на ринках та місцях продажу консерви, гриби, солену, копчену, в’ялену рибу, які виготовлені приватними особами в домашніх умовах.
Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій (двоїння в очах, «сітка» перед очима), сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.
Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.
Начальник відділу державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства Подільського районного управління
ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області
Димкова Н.П.