На території Савранської громади у смт. Саврань та с. Кам’яне зареєстровано випадки сказу. Захворювання виявлено у 2 собак (смт. Саврань) та телиці (с. Кам’яне).
Тому виникла необхідність нагадати заходи профілактики цього захворювання.
Сказ- це вірусне інфекційне захворювання, що передається людині під час укусу або контакту із слиною хворої тварини.
На сказ хворіють всі домашні та дики тварини. Із домашніх тварин найбільш частим джерелом інфекції є коти та собаки із диких- лисиці.
Лисиці зараз є резервуаром хвороби в природі. Скажена лисиця не боїться людей, заходить в населений пункт нападає на домашніх тварин і людей.
Щоб не захворіти на сказ необхідно оберігати себе від укусів. Пояснювати дітям небезпечність контактів з бездомними та дикими тваринами.
Якщо ж все таки відбувся укус, необхідно рану промити мильною водою, края рани обробити йодною настойкою і негайно звернутись до медичного закладу, де буде вирішена необхідність проведення антирабічних щеплень.
Сказ вилікувати не можливо, якщо хвороба почалась. Щеплення – є єдиним засобом попередити цю хворобу, якщо покусала хвора на сказ тварина.
В зв’язку з реєстрацією сказу на території громади необхідно всім жителям, які отримали покуси тваринами звернутись до медичного закладу КНП «Савранська лікарня». Своїм собакам та котам провести щеплення. Собак постійно тримати на прив’язі. Це основні заходи в вогнищі сказу.
Завідувач відділом епіднагляду
(спостереження) та профілактики
інфекційних хвороб Подільського РВП
ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» Віталій ШЕНКАРЕНКО