Відповідно до визначених завдань – 19 липня 2024 року начальником відділу земельних ресурсів Валерієм Рябокоровкою та головним спеціалістом Оксаною Карабаджак проведено моніторинг перебігу проведення польових робіт та обговорення щодо стану сільськогосподарських культур у полях, взаємодії з агровиробниками на території громади та вчасного інформування Подільської районної державної (військової) адміністрації з питань ведення сільського господарства.
На даний час на території громади на завершальному етапі ведуться жнива озимих, ранніх зернових та технічних культур. Обмолочено 83 % площ запланованих до збирання - засіяних озимими пшеницею, ячменем, ріпаком, зимуючим горохом, ярими пшеницею та ячменем. Первинні показники урожайності становлять: озимих пшениці – 49,9 ц/га; ячменю – 46,7 ц/га; ріпаку – 25,1 ц/га; гороху – 31,7 ц/га; ярих пшениці – 28,1 ц/га та ячменю – 20,0 ц/га.
Більша частина господарств вже повністю завершили жнива та проводять післязбиральний обробіток ґрунту, готуючи поля до майбутнього посіву сільськогосподарських культур, але на даний час умови для сівби озимих є несприятливими внаслідок високих температур повітря та відсутності опадів. Не сформований відповідний ресурс вологи і для пізніх зернових та технічних культур.
У підсумку визначено, що у Савранській громаді господарюють аграрії високого рівня професійної діяльності у сільському господарстві, які вивчають альтернативи, випробовують нові підходи та технології для одержання стійких та гарних врожаїв, але насамперед, вирощування сільськогосподарських культур залежать від погодних умов. Не сприятливі умови природного середовища значно знецінюють важку працю сільгоспвиробництва, але хочеться побажати нашим агровиробникам гідної реалізації їхньої продукції, що підтримає сільгоспвиробників для подальшої діяльності, збалансувавши фінансову рівновагу при можливих втратах під час жнив пізніх Завжди вдячні нашим аграріям, які невтомно працюють задля зміцнення продовольчої безпеки.