18 вересня 2023 року відділом земельних ресурсів Савранської селищної ради відповідно до визначених завдань у сфері регулювання земельних відносин, агропромислового комплексу, проведено обговорення щодо стану співпраці з агровиробниками на території громади, вчасного інформування Подільської районної державної (військової) адміністрації з тематичних питань. Відповідно до сезону польових робіт систематично проводиться робота в частині збору та узагальнення інформації в напрямку аграрної діяльності.
Цього року зернозбиральна кампанія ранніх зернових культур розпочалася вчасно, тривала помірно та успішно, при цьому, в ході жнив визначалися гарні показники урожайності; активно проводився післязбиральний обробіток ґрунту, підготовка полів до посіву озимих культур, але у першій декаді вересня переважала мінлива за температурним режимом погода. У серпні та на початку вересня продовжувала утримуватися спека, яка протягом останніх днів змінилася на помірно теплу вдень і прохолодну вночі погоду. На полях призначених під посів озимих культур на більшості площ запаси продуктивної вологи були недостатні та незадовільні, на окремих площах вологи в орному шарі грунту не було зовсім. Нещодавній дощ зливового характеру можливо забезпечить частково оптимальну для сівби кількість вологи.
Враховуючи наявне недостатнє зволоження ґрунту та дефіцит ефективних опадів, у нинішньому році створюються малосприятливі умови для сівби озимих культур (особливо ріпаку) в оптимальні строки. Така ситуація може спричинити перегляд та зміну сільгоспвиробниками запланованих до посіву культур на інші.
Розглянувши проблемні питання відділом земельних ресурсів Савранської селищної ради визначено напрями діяльності у частині вивчення ситуації з місцевими агровиробниками стосовно прогнозованих площ окремих видів культур, а також щодо наявності на сьогодні програм держпідтримки із забезпечення насіння, мінеральних добрив, тощо. Дослідити умови та вимоги про учасників програм допомоги у сфері агровиробництва.