У сільськогосподарських підприємствах на території Савранської територіальної громади завершено підготовку до збору врожаю та розпочинається зернозбиральна кампанія ранніх зернових та зернобобових культур.

З даного приводу 28 червня 2023 року начальником відділу земельних ресурсів Валерієм Рябокоровком проведено обговорення з головним спеціалістом відділу земельних ресурсів Оксаною Карабаджак стосовно порядку дій, залучення уповноважених осіб згідно компетенції до зернозбиральної кампанії на підвідомчій території.
В сільському господарстві Савранської територіальної громади працює 56 агроформувань різної форми власності, фізичних осіб-підприємців, діяльність яких пов'язана з вирощуванням зернових та технічних культур на площі понад 23 тис. га ріллі в межах території Савранської селищної ради.
За оперативною інформацією сільгоспвиробників загальна площа засіяних ранніх зернових та зернобобових культур становить 10347 га (а саме: пшениці – 6549 га, ячменю - 959 га, ріпаку – 2482 га та гороху – 357 га). Стан посівів зернових культур оцінюється як добрий, що дозволяє сільгосппідприємствам спрогнозувати отриманий врожай. На завершальному етапі в окремих господарствах ще ведуться роботи щодо підготовки техніки та обладнання для збирання врожаю, розглядаються можливості щодо максимального накопичення паливно-мастильних матеріалів для проведення комплексу збиральних робіт (в тому числі і для резерву).
На території громади розроблено заходи щодо попередження виникнення пожеж в сільськогосподарських угіддях та прилеглих територіях, недопущення підпалювання стерні та сухої рослинності; можливості роботи сільськогосподарської техніки у комендантську годину.
Для сільськогосподарських підприємств це відповідальний період, де необхідно докласти максимум сил, енергії, ресурсів та зібрати вирощений урожай. Ранні зернові культури забезпечують більшу частину продовольчої безпеки, особливо на сьогоднішній день у військовий час. Тому необхідно зібрати вирощений врожай вчасно і без втрат, задіявши всі найкращі якості господарів агровиробництва - професійності, гнучкості, креативу, працелюбності та організованості, властиві нашим фермерам, керівникам господарств та сільськогосподарських підприємств, якими заплановано провести збиральні роботи на належному організаційно–технологічному рівні.
Сподіваємося та маємо побажання що погодні умови, інші виробничі та технічні чинники лише сприятимуть сільгоспвиробникам проведенню зернозбиральної кампанії; землі порадують гарними врожаями, а хід подій потішать високими прибутками.