16 травня 2023 року в приміщенні Капустянської та Йосипівської філії Бакшанського ліцею відбулися громадські слухання по обговоренню проекту рішення оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Савранської селищної ради.
Захід відбувся під головуванням першого заступника селищного голови Вадима Лісниченка, за участю членів робочої групи з оптимізації закладів загальної середньої освіти, старости Бакшанського старостинського округу, директора Бакшанського ліцею, педагогічної спільноти та батьківської громадськості.
В умовах воєнного стану безпека учнів та педагогів – на першому місці. Водночас, питання якості освіти, підтримка та продовження реформи освіти, впровадження концепції НУШ набуває особливого значення. Випускник нової української школи – це особистість, яка здатна критично мислити, патріот, який діє згідно морально-етичних принципів і здатний приймати відповідальні рішення, поважає гідність і права людини, це новатор, здатний змінювати навколишній світ.
Для того, щоб ми отримували таких випускників, потрібно чимало змін, які часто пов’язані з прийняттям непростих, непопулярних рішень. І сьогодні, в умовах воєнного стану, громади продовжують впроваджувати зміни, проводять підготовку мережі закладів освіти до старту реформи старшої школи на місцевому рівні. Савранська територіальна громада одна із них, яка прозоро, чітко, сформовано і відкрито поставилася до процесу оптимізації.
Зміни – це завжди непросто, особливо якщо ці зміни стосуються мережі закладів освіти. Успіх оптимізації залежить від декількох факторів. Важлива співпраця з директорами, педагогами, батьками, відкритий діалог з громадою.
Реформа освіти, реформа старшої школи як її складова, у своєму підсумку покликана сприяти розвитку суспільства, якісним змінам у нашому житті. Це велика ціль, реалізація якої на місцевому рівні часто пов’язана із необхідністю прийняття непростих рішень, проведенням оптимізації, виходом із зони комфорту представників місцевого самоврядування, педагогів, директорів, батьків, учнів.
Під час обговорення було надано ряд зауважень та рекомендацій, які буть враховані під час прийняття рішення щодо оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Савранської селищної ради.