31 березня 2023 року виконуючий обовязки селищного голови Євген Населенко провів позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та
надзвичайних ситуацій Савранської селищної ради.
На засіданні розглянули питання про заходи щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин на території Савранської селищної територіальної громади.
Олександр Река - головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Подільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області доповів про зареєстрований випадок сказу у домашнього собаки, який мав контакт з господарем в смт. Саврань. Рішенням Державної Надзвичайної протиепізоотичної комісії при Подільській районній державній (військовій) адміністрації від 22.03.2023 № 06 смт. Саврань оголошено неблагополучним щодо сказу тварин та введено карантинні обмеження.
Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально.
Після проникнення через пошкоджену шкіру чи слизову оболонку вірус сказу переміщується по нервовим закінченням у напрямку центральної нервової системи, а потім периневральним шляхом він попадає в слинні залози, виділяючись з слиною. Інкубаційний період триває від декількох днів до 1 року і більше (в середньому – 1-2 місяці).
Хвороба має три послідовні стадії розвитку: продромальний період; період збудження; період паралічів.
Продромальний період (передвісники сказу) характеризується підвищеною чутливість до шуму, світла, дотику, порушенням зору, спотворенням апетиту, незначним підвищення температури тіла.
Періоду збудження характерні агресивність, відсутність страху перед людиною, приступи буйства, несамовитості, судоми.
Період паралічів – знижується больова чутливість, розвиваються паралічі жуйних м’язів, язика, глотки, потім задніх кінцівок і всього тіла, після чого наступає смерть.
З метою унеможливлення виникнення сказу серед тварин і людей на території громади, координації зусиль по вирішенню цієї проблеми між органами місцевого самоврядування, власниками тварин, зацікавленими службами, за результатами обговорення комісія вирішила: проводити серед населення роз’яснювальну роботу по профілактиці сказу; провести щеплення всіх сприятливих тварин в неблагополучному пункті проти сказу; Виявляти хворих та підозрілих на сказ тварин; забезпечити КНП «Савранська лікарня» достатньою кількістю антирабічних препаратів (вакцина, імуноглобулін) для надання своєчасної та кваліфікованої допомоги.